Maar één everzwijn geschoten tijdens jacht

Print

Maar één everzwijn geschoten tijdens jacht

Mol - Tweehonderd mensen, onder wie zestig jagers, namen gisterenvoormiddag deel aan een grootschalige drijfjacht op everzwijnen in Mol-Postel. De dierenpopulatie zorgt er al een tijdje voor problemen. Eén gedood zwijn was het karige resultaat.

Met een geschatte populatie van 170 everzwijnen in een gebied van zowat 1500 hectare is de lokale draagkracht in Postel ernstig overschreden. Om dat weer tot de juiste verhouding terug te brengen, maakten tweehonderd mensen jacht op de wilde dieren. Het uiteindelijke resultaat na de urenlange actie: één geveld everzwijn.

“Toch spreken we absoluut niet van een mislukking”, zegt voorzitter Jef Schryvers van wildbeheerseenheid (WBE) De Vaart, die de drijfjacht coördineerde. “De samenwerking tussen jachtgroepen, overheden en politiediensten is vlot en veilig verlopen. We zien het zelf als een geslaagde generale repetitie voor eventuele nieuwe acties. Want het probleem gaat hier alleen maar toenemen.”

“Bij de actie zijn twee groepen everzwijnen gespot. Een eerste telde ongeveer twintig dieren, waaronder nogal veel kleine biggen. Die zijn niet beschoten. De tweede groep van zowat veertig dieren was hoogvluchtig. Een ever haalt een snelheid tot vijftig, in open veld zelfs zestig kilometer per uur. Ze zijn bijna letterlijk sneller dan de kogels. In totaal werd een twintigtal schoten gelost."

Een evenwichtig aantal is volgens de overheid één tot vier everzwijnen per honderd hectare. Omgerekend zou dat in Postel een maximumpopulatie van zestig dieren betekenen. Het genoemde aantal van 170 everzwijnen is maar een zeer ruwe schatting.

Het ene everzwijn dat de drijfjacht met de dood bekocht, werd verdeeld onder de deelnemende jagers en drijvers.

Hans Otten
Foto's Bert De Deken

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio