Ouders staan terecht voor seksueel misbruik en foltering dochter

Voor het Antwerpse assisenhof wordt dinsdag de jury samengesteld voor het proces van een koppel uit Mechelen dat zijn mentaal gehandicapte dochter jarenlang misbruikt, mishandeld en gefolterd heeft. Het meisje, dat nu 19 is, kon het gezin drie jaar geleden ontvluchten, maar is voor de rest van haar leven getekend door de gruwel uit haar jeugd.

jrosquin

De feiten speelden zich af in een marginaal milieu. De nu 38-jarige moeder had op relationeel vlak al heel wat watertjes doorzwommen toen ze in juni 2004 een relatie aanknoopte met haar 43-jarige medebeschuldigde, die verslaafd was aan drank en kalmeringsmiddelen. Amper twee maanden later trouwden ze. Het slachtoffer - een kind uit één van haar vorige relaties - was toen 11 jaar.

De man begon zijn lusten vrijwel meteen op zijn stiefdochter bot te vieren. Haar moeder wist ervan: ze stuurde haar dochter soms op zijn vraag naar boven, zodat hij zich aan haar kon vergrijpen. Hoe ouder het meisje werd, hoe erger en hoe vaker ze misbruikt werd. Het kind werd ook geslagen en kreeg soms geen eten of drinken.

Triest hoogtepunt

De feiten kenden een triest hoogtepunt in de nacht van 22 op 23 december 2009. Haar stiefvader werd boos, omdat ze zich niet goed gewassen had. Hij hield haar daarom in het bijzijn van zijn vrouw meermaals met haar hoofd onder water. Toen ze tegenstribbelde, werd ze geslagen en geschopt. Het meisje kon zich los werken, maar daarmee was haar martelgang nog niet ten einde.

Ze werd door haar stiefvader verkracht en vervolgens vastgebonden. De beschuldigden beslisten dat het beter was om haar 'kapot te maken' omdat ze toch alleen maar last veroorzaakte. De man liet de vrouw een plastic zak halen, trok die over haar hoofd en bond hem vast met tape.

Toen het meisje kortademig werd, verwijderde hij de zak, maar ze bleef wel vastgebonden op de grond liggen tot haar moeder haar de volgende ochtend losmaakte. Ze ontsnapte uit het huis en stapte naar de politie. Het koppel zit sindsdien in de cel. Hun drie andere kinderen - het laatste werd in de gevangenis geboren - werden geplaatst door de jeugdrechter. Het stel is intussen gescheiden.

Zeven procesdagen

Het assisenproces, dat voorgezeten wordt door raadsheer Dirk Thys, gaat wellicht zeven dagen duren. Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door substituut-procureur-generaal Patrick Boyen en advocaten Frédéric Thiebaut en Kris Vincke verdedigen de beschuldigden. Het slachtoffer wordt bijgestaan door advocaat Peter Verpoorten.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio