Vete tussen meerderheid en oppositie escaleert

Vete tussen meerderheid en oppositie escaleert

Vete tussen meerderheid en oppositie escaleert

Print
borsbeek - Er zullen deze maand in Borsbeek wellicht twee gemeenteraden plaatsvinden. Dat is het gevolg van een vete tussen oppositie en meerderheid, amper twee maanden na de installatie van de nieuwe raad.

De volgende zitting staat gepland op maandag 25 februari. Het zou de tweede zijn na de installatievergadering van 2 januari. Maar oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang kondigden donderdag aan de gemeenteraad al eerder bijeen te willen roepen. Het initiatief van de oppositie valt allesbehalve in goede aarde bij de meerderheid. Twee maanden na de installatie van de gemeenteraad lijken beide kampen meer dan ooit lijnrecht tegen over elkaar te staan.

De reden waarom CD&V en Vlaams Belang een extra bijeenkomst eisen, is onder meer een fout op de site van de gemeente. Daarop wordt de volgende gemeenteraad aangekondigd op vrijdag 25 februari, terwijl dit maandag 25 februari had moeten zijn. Een menselijke fout?

Volgens CD&V is er meer aan de hand. “De raadsleden worden in het ongewisse gelaten over de data van de zittingen”, zegt oud-burgemeester Leo Vlaeymans. “Dat getuigt van weinig of geen respect.”

“Onbegrijpelijk”, reageert de nieuwe burgemeester Dis Van Berckelaer (BbA). “We hebben wel degelijk via verschillende kanalen de data gecommuniceerd. Dit is dus een pure carnavalsstunt of vroege aprilgrap die de gemeente alleen maar veel geld zal kosten. Een extra gemeenteraad kost al gauw zo’n 3000 euro.” De meerderheidspartijen roepen dan ook hun raadsleden op om niet deel te nemen aan deze extra gemeenteraad, zodat die niet geldig is.

“En als het geen grap is, kunnen we echt wel spreken van het doorbreken van het cordon sanitaire”, licht Van Berckelaer toe. “Het is geen geheim dat beide partijen goed overeenkomen.”

Vlaeymans ontkent dat. “We zijn beide in de oppositie geduwd en zullen dan ook oppositie voeren. Het kan dus perfect zijn dat we dezelfde mening zijn toegediend. Ik hoef me hiervoor dus niet te schamen.”

Ongehoord

Ook de derde oppositiepartij, Pro Borsbeek, haalt scherp uit naar de initiatiefnemers van de actie. “Ik distantieer me met klem van deze actie. Ik vind dit ongehoord en zal zeker niet deelnemen aan deze extra gemeenteraad”, laat gemeenteraadslid Roby Legendre weten. Hoe dan ook, de komende gemeenteraden zullen voor heel wat spektakel zorgen.

Dries Mariën

Foto's: WH en PDR
Kersvers burgemeester Dis Van Berckelaer (linksboven) en oud-burgemeester Leo Vlaeymans (linksonder) kibbelen stevig over de datum van de komende gemeenteraad. Aanleiding is onder meer een fout op de gemeentelijke website.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio