Dirk Claes: "Versoepeling rookwetgeving kan niet de bedoeling zijn"

CD&V-senator Dirk Claes, zelf cafébaas, reageert tevreden op de resultaten van het onderzoek van de Universiteit Hasselt dat aantoont dat door de stapsgewijze invoering van een nieuwe rookwetgeving elk jaar 360 vroeggeboortes voorkomen worden.

mceulemans

"Dit toont aan dat een versoepeling ervan, waarvoor sommige organisaties pleiten, niet de bedoeling kan zijn", stelt hij in een mededeling.

Gezondheidswinsten

De rookregeling in de horeca staat regelmatig onder druk, en dit terwijl de onderzoekers aantonen dat net daar de gezondheidswinsten het grootste zijn. Een onderzoek van dezelfde universiteit leerde dat de huidige rookwetgeving, door drie op de vier Belgen gesteund wordt.

Dirk Claes benadrukt dat de grote meerderheid van de horeca-uitbaters zich aan de nieuwe regeling heeft aangepast. Hij betreurt dan ook de acties van enkele hardleerse uitbaters die juridische verwarring zaaien en de nieuwe wetgeving gewoonweg naast zich neerleggen.

Nieuwe klantengroepen

De senator verwijst ook naar de inspanningen die caféhouders leveren en geeft aan dat de wet toelaat aan café-uitbaters om rookfaciliteiten te voorzien voor hun rokend cliënteel, zoals een rookkamer, rooktent of -luifel. Zij die investeren in dergelijke ruimtes behouden hun vast cliënteel en trekken nieuwe klantengroepen aan.

"Veel caféhouders leveren goede inspanningen om de wetgeving na te komen. Zij mogen niet het slachtoffer worden van oneerlijke concurrentie, tussen zij die de noodzakelijke investeringen uitvoeren en de wet naleven en zij die de regels moedwillig naast zich neerleggen", meent Dirk Claes nog.

Lees ook: Rookverbod leidt tot minder prematuurtjes

Belga Archieffoto

MEER OVER Dirk Claes

Nu in het nieuws