EU vraagt Belgische steun voor trainingsmissie in Mali

De Europese Unie heeft België officieel gevraagd deel te nemen aan de Europese missie voor het trainen van het Malinese leger (EUTM Mali of EU training mission in Mali). De Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, Catherine Ashton (foto), heeft daarover een brief geschreven aan de Belgische autoriteiten.

drombouts

België is nog niet betrokken bij de missie. Die missie moet in totaal 500 manschappen tellen, maar die bezetting is nog niet ingevuld. Het federale kernkabinet was al principieel akkoord om een bijdrage te leveren aan de EUTM-missie, maar enkel na de evaluatie van de Belgische bijdrage aan de Franse militaire operatie in het land. Het Franse leger vecht in het noorden van Mali tegen islamitische rebellen.

De vraag van Ashton zou vooral betrekking hebben op het sturen van bescherming voor Europese instructeurs. Een diplomatieke bron bevestigt dat er inderdaad vooral vraag is naar wat in het militaire jargon "force protection" heet. Daarbij zou het kunnen gaan om de inzet van medische helikopters.

Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER