Verklede dierenactivisten protesteren bij Janssen Pharmaceutica

Print

Verklede dierenactivisten protesteren bij Janssen Pharmaceutica

Beerse - Bij Janssen Pharmaceutica in Beerse hebben 35 activisten van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) donderdagmiddag geprotesteerd tegen het gebruik van honden en katten bij medische experimenten. Ze eisen dat het bedrijf onmiddellijk met de experimenten stopt en dat er zo snel mogelijk een wettelijk verbod op komt. Nu zijn proeven op honden en katten nog toegelaten indien ze aan een aantal strikte voorwaarden voldoen.

"Wij hebben het bekende onderzoeksbureau Ipsos gevraagd te peilen naar de mening van de Belgische bevolking aangaande honden- en kattenexperimenten. Daaruit blijkt dat 81 procent een verbod wil", zegt ADC-voorzitter Danny Flies. "Het wordt dringend tijd dat bedrijven als Janssen Pharmaceutica uit hun ivoren toren neerdalen en luisteren naar de bevolking."

De activisten, die verkleed waren als beaglehonden, werden donderdag niet ontvangen door de directie van Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf stelt dat het de wetten in verband met dierenproeven nauwgezet volgt en de dieren goed behandeld worden.

Indien de proeven bedoeld zijn voor geneesmiddelen en bijvoorbeeld niet cosmetische producten, zijn dierenproeven vandaag onder bepaalde voorwaarden toegestaan. "Maar er zijn voldoende alternatieven", meent Flies. "Bovendien gaat het vaak om middeltjes zoals vermageringspillen. Dat mag echt geen excuus zijn voor dierenleed."

ADC roept de farmaceutische sector op om zelf een totaalverbod voor experimenten op honden en katten te eisen. "Als ze dat zouden doen, ben ik er zeker van dat er binnen de 48 uur werk zou worden gemaakt van een wetswijziging", aldus nog Flies.

Foto Mia Uydens

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio