Triest IPA verslaat beste bier ter wereld

Op het Brugse Bierfestival hebben een duizendtal bierkenners uit veertig landen de Triest IPA, een onbekend biertje uit Kapelle-op-den-Bos, de Bier Award toegekend. Het geroemde Westvleteren, onlangs nog verkozen tot beste bier ter wereld, werd tweede.

ikerremans

De bierproevers stemden voor hun top drie van favoriete biertjes en bepaalden het podium. Triest IPA behaalde de eerste plaats, gevolgd door Westvleteren XII en Fort Lapin Quadrupel.

Triestbrouwer Marc Struyf leeft in een roes. “Deze erkenning maakt mij echt blij, omdat het een beoordeling is door kenners uit de hele wereld. Het feit dat mijn bier gekeurd en goed bevonden werd door 13.000 man, betekent veel voor mij.”

“De Triest IPA is een ‘Belgian Style Beer’. Een tripel van 7,5 procent. Ik experimenteer graag en ga op zoek naar nieuwe hoppen. In oktober was ik een maand in Amerika en ontdekte er ‘mozaik, het resultaat van het kruisen en muteren van verschillende hopsoorten. Ik ben de eerste Belgische brouwer die met ‘mozaik’ brouwt. Er zijn niet veel mogelijkheden voor een kleine brouwerij om zich te onderscheiden. In België is dat het Brugs Bierfestival en het Zythos-festival in Leuven.”

IPA staat voor Indian Pale Ale en verwijst naar het hoppig bier dat de Engelse troepen in India te drinken kregen. Om de houdbaarheid te verhogen, werd er extra hop aan toegevoegd. Triest IPA wordt gebotteld in flessen van 75 cl en kost 5 euro. De prijs voor de Bier Award is, naast de erkenning, een geëmailleerde plaat met het logo van BAB gepersonaliseerd met de winnende brouwerij.

Juliaan DELEEBEECK Foto Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Brugge