Landuyt: "Schaf de Staatsveiligheid af"

Sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt pleit voor het afschaffen van de Belgische Staatsveiligheid. "Die harkt toch maar krantenknipsels en roddels bijeen", klinkt het. PS-senator Philippe Moureaux zou evenmin rouwig zijn om het verdwijnen van de dienst. Vorige week pleitte ook Vlaams Belanger Bert Schoofs al voor een afschaffing.

ikerremans

"Ik vraag me echt af of we een instelling zoals de Staatsveiligheid nodig hebben. In een democratie is er nood aan transparantie", vindt Landuyt. Geheime organisaties zoals onze inlichtingendienst zijn volgens hem niet meer van deze tijd. "De dienst dateert nog uit de tijd dat staten in de eerste plaats vijanden van elkaar waren."

Volgens de socialist hebben we de Staatsveiligheid ook niet nodig om ons tegen terrorisme te beschermen. "Dat is eigenlijk opsporingswerk. Het federale parket kan en moet dat doen."

PS-senator Moureaux ziet volgens een krant van De Persgroep alvast geen graten in het voorstel van Landuyt. "Ik ben destijds als minister van Justitie verantwoordelijk geweest voor de instelling. Veel respect heb ik nooit voor die mensen gehad. Ze werken vaak op basis van geruchten en zijn altijd spelletjes aan het spelen."

Vorige week pleitte ook Vlaams Belang-Kamerlid Schoofs al voor het afschaffen van de Staatsveiligheidsdienst. Volgens hem kan de dienst beter geïntegreerd worden in de politie, "zoals in Denemarken".

Lees alles over het nut van de staatsveiligheid op de expertenpagina van John De Wit.

Foto Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio