Janneman (8) brengt boek uit

'Mijn eerste boek’: de titel is alvast geen leugen. De achtjarige Janneman Pairon uit Hoogstraten stelde dinsdag zijn debuut voor. Een reeks vertellingen en bedenkingen over God, de zon, koningen en oorlogen. Maar ook over René Magritte en Leonardo da Vinci.

ikerremans

“Dit is een leerboek voor kinderen en grote mensen. Het is geen leefboek”, leidt de achtjarige Janneman Pairon zijn debuut in. “Later zal ik andere boeken maken, waarin ik veel leuke dingen over mijn leven zal vertellen. Maar nu nog niet, want daar is mijn leven voorlopig nog te kort voor geweest.”

Marc Pairon, de vader van Janneman, is schrijver-dichter, en dat deed het jonge filosoofje luidop dromen van een eigen werk. “Ik maak een boek, en dan word ik beroemd”, legt hij uit.

Het opzet van het werkje is minstens zoveel het idee van zijn papa. “Hebben niet veel ouders later spijt gehad dat ze nooit de hilarische of gevatte uitspraken van hun kroost hadden neergeschreven”, vraagt Marc Pairon zich luidop af.

Janneman, zijn jongste, toonde zich al erg vroeg ongewoon schrander. En dus begon vader Pairon drie jaar geleden op verzoek van zijn zoon diens meest markante uitspraken en inzichten neer te pennen. Zonder opsmukken of toevoegingen werden die door Marc Pairon gebundeld. Janneman toont zich bij momenten bijzonder intelligent. Zijn idolen zijn niet (uitsluitend) Samson & Gert. In zijn boekje brengt hij zelfs Leonardo da Vinci en René Magritte ter sprake.

‘Mijn eerste boek’ is een licht filosofisch werkje op kindermaat. Of het ook uitsluitend voor kinderen bedoeld is? Hij schudt het hoofd. “Voor mensen van 7 tot 77 jaar”, echoot hij zijn uitgever.

Ruben Aerts Foto Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners