RTBF toont foto's van dossier-Dewinter bij Staatsveiligheid

De Zaak Debie/Dewinter dreigt uit te draaien op een welles-nietesspelletje. Na de biecht van Bart Debie over zijn spionage bij Vlaams Belang haastte de chef van de Staatsveiligheid, Alain Winants, zich om te zeggen dat er geen dossier-Dewinter bestaat. Foto's die RTBF publiceerde lijken het tegendeel te bewijzen.

jrosquin

"We hebben meneer Dewinter nooit geschaduwd of gescreend", beweerde Alain Winants maandag bij hoog en bij laag, als reactie op de getuigenis van ex-politiechef en ex-VB'er Bart Debie. Debie kwam er gisteren mee naar buiten dat hij de mol was binnen Vlaams Belang die informatie doorspeelde naar Staatsveiligheid.

Die uitspraken kunnen wel eens als een boomerang terugkeren in het gezicht van Winants nu de Franstalige openbare omroep RTBF op zijn website twee foto's plaatste waarin een map is te zien met daarop het opschrift 'Dewinter Filip'. RTBF beweert dat de foto's werden genomen op het bureau van Winants.

Winants stelde maandag dat Staatsveiligheid niet geïnteresseerd is in individuele politici vanuit hun functie, maar wel bij "eventuele contacten met extremistische groeperingen in het buitenland of met groeperingen die fondsen trachten te verzamelen om anti-islamcampagnes op te zetten."

Bekijk de beelden van RTBF

Foto: Belga Filip Dewinter

Lees alles over de zaak Dewinter/Debie op N-VA wil baas Staatsveiligheid horen

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit. en: "Als Debie informant zou zijn, is uit de biecht klappen een misdrijf"

MEER OVER Alain Winants