Buurt Moorkensplein: "De stad laat deze buurt in de steek" (video)

Nadat het nieuwe stadsbestuur vorige week de plannen voor een park en ondergrondse parking op het Moorkensplein in twijfel trok, reageren buurtbewoners gechoqueerd en bezorgd. Zij kwamen gisteren in Café Mombasa samen om hun ongenoegen te uiten.

jrosquin

De bijeenkomst in Café Mombasa op het Moorkensplein lokte meer dan zestig buurtbewoners en sympathisanten. “We zijn vooral gechoqueerd, maar ook bezorgd om wat er nu gaat gebeuren”, vertelt Gert Demuys, woordvoerder van de buurtbewoners. “De Borgerhoutenaar vraagt meer ademruimte en dat in de vorm van een groen buurtpark”, klinkt het. De inwoners voelen zich dan ook in de steek gelaten. De buurt vindt dat de plannen die het vorige stadsbestuur onder Patrick Janssens (sp.a) goedkeurde, moeten worden uitgevoerd. Het nieuwe bestuur heeft twijfels bij de heraanleg en zet daarmee alles op de helling.

“We vragen dan ook in eerste instantie duidelijkheid aan het nieuwe bestuur”, benadrukt Demuys. Woensdag is er een gesprek gepland met districtsvoorzitster Marij Preneel (Groen) en districtsschepen van Publiek Domein Roger Koreman (sp.a). “Verder zijn er nog geen concrete plannen. We willen wel Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening, Rob Van de Velde, en schepen Ludo Van Campenhout (beiden N-VA, red.), die de plannen tijdens de vorige legislatuur mee goedkeurde, uitnodigen voor een gesprek.”

Districtsbestuur ontgoocheld

Ook het districtsbestuur in Borgerhout is zwaar ontgoocheld en reageert vol ongeloof. “De aanleg van het buurtpark Moorkens is cruciaal voor de leefbaarheid van de buurt”, klinkt het in een persbericht. “Oud-Borgerhout heeft dringend nood aan open, groene ruimte.”

De inwoners van Borgerhout hebben momenteel maar één vierkante meter groen per persoon. Dat is veertig keer minder dan de Vlaamse norm. Het districtsbestuur is vastberaden de plannen - samen met de inwoners van Borgerhout - te blijven verdedigen. Het is nog niet duidelijk wat er precies zal gebeuren.

Lynn Symons

Foto: Dirk Kerstens

Bekijk de reportage van borgerhout.tv

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio