Bart Debie was mol van Staatsveiligheid in Vlaams Belang

Bart Debie zegt dat hij drie jaar lang als "mol" van de Belgische Staatsveiligheid binnen de partijtop van het Vlaams Belang heeft gefungeerd. De gewezen veiligheidsadviseur van partijkopstuk Filip Dewinter zegt dat hij hier nu mee naar buiten komt als reactie op minister Annemie Turtelboom die verklaarde dat politici niet worden gevolgd door de Staatsveiligheid en omdat hij niet meer versleten wil worden als "ongevoelige racist". Ook wilde hij strafbare feiten van de partij aan de kaak stellen.

mceulemans

"In 2007 hebben ze me ingelijfd als informant. Tot mijn ontslag bij de partij in 2010 heb ik bijna elke maand op zijn minst één ontmoeting gehad met mijn vaste begeleider bij de inlichtingendienst", zegt Debie, die in die periode een sleutelfiguur binnen het Vlaams Belang was.

Eigen initiatief

"Voor alle duidelijkheid: het contact met de Staatsveiligheid is er op mijn initiatief gekomen", benadrukt Debie. "Ik had het al langer moeilijk met bepaalde praktijken binnen de partij."

Volgens Debie wilde Staatsveiligheid onder andere weten welke zakenlui de partij sponsorden en wie er deelnam aan de fundraising dinners die Dewinter organiseerde. Ook werden er vragen gesteld over een mysterieuze Amerikaan die in de periode 2006-2007 contact opnam met Dewinter.

Debie stapte naar eigen zeggen zelf naar de politie na enkele incidenten die volgens hem niet door de beugel konden en bij hem "de politieman weer naar boven deden komen". Zo was er volgens de voormalige politiechef een naaste medewerker van ex-voorzitter Bruno Valkeniers die neonazi-concerten organiseerde en waren er andere medewerkers die nauw betrokken waren bij de neonazi-beweging BBET. Ook zou Filip Dewinter hem hebben gevraagd om in het Brusselse misdaadmilieu oorlogswapens te gaan kopen om er mee te kunnen stunten op een persconferentie.

'Ongevoelige racist'

De 38-jarige Debie zegt dat hij eigenlijk niet van plan was om naar buiten te komen met zijn werk als informant voor de Staatsveiligheid. Maar na de uitspraken van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vorige week dat de Staatsveiligheid zich niet bezighoudt met het bespioneren van parlementsleden, besloot hij toch om het stilzwijgen te doorbreken. Ook wil Debie voorgoed af van het imago van "ongevoelige racist" en wil hij definitief afstand nemen van de extreemrechtse partij. Daarnaast was Debie naar eigen zeggen gechoqueerd nadat hij vorige week een sms van Filip Dewinter kreeg met de vraag of Debie hem gevoelige politieinformatie kon doorspelen.

Alain Winants, het hoofd van de Staatsveiligheid, wil in de Corelio-kranten niet reageren op het verhaal van Debie. "Ik ga daar geen enkele verklaring over afleggen", zegt hij.

'Mes in de rug'

Filip Dewinter reageerde wel. "Ik heb hem altijd beschouwd als een persoonlijke vriend", luidt het. "Ik heb hem jarenlang geholpen en dat doet hij me dit aan", die het "verraad" aanvoelt als een mes in de rug". "Ik ga niet ontkennen dat Dewinter mij destijds goed geholpen heeft, maar daarom moet ik nog niet zwijgen als hij strafbare feiten pleegt", reageert Debie.

Bron: Belga, DS, HN, Radio 1
Archieffoto Filip Dewinter en Bart Debie

Lees ook: Dewinter: "Staatsveiligheid volgt wel degelijk politici van PVDA en VB"

En: Turtelboom: "Staatsveiligheid volgt geen parlementsleden"

Belga
Archieffoto

MEER OVER Annemie Turtelboom