Vlaamse steden eisen overleg rond Antwerpse inschrijvingstaks

De radicale verhoging van het inschrijvingsgeld voor vreemdelingen die zich in Antwerpen willen vestigen, zorgt voor ongenoegen in andere Vlaamse steden. Zij eisen dringend overleg.

jrosquin

Geen 17, maar 250 euro moet een buitenlandse nieuwkomer straks neertellen als hij zich voor de eerste keer inschrijft aan het vreemdelingenloket van Antwerpen. Veel andere grote steden zijn daar niet mee gediend. “Die eenzijdige beslissing zal ongetwijfeld een migratiestroom veroorzaken en is discriminerend tegenover één bevolkingsgroep”, zegt de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld). “Ik nodig de dertien collega’s van de Vlaamse centrumsteden uit voor overleg. Migratie is een thema dat je oplost door samen te werken, niet door de hete aardappel door te schuiven.”

STANDPUNT: "Vreemdelingentaks is een gevaarlijk precedent"

Lees ook: 'Beslissing Homans leidt hopelijk tot breder debat' en: Milquet gaat verhoogd inschrijvingsgeld onderzoeken

"Overleg dringend nodig"

“Overleg is dringend nodig”, vindt ook Renaat Landuyt (sp.a, foto links), burgemeester van Brugge. Zijn Turnhoutse collega Erwin Brentjens (N-VA, foto rechts) sluit zich daarbij aan. “Turnhout krijgt nu al een instroom van migranten uit Antwerpen. Met deze – weliswaar begrijpelijke – maatregel zal die nog vergroten.”

Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) vindt dat deze materie op federaal niveau moet worden besproken. Schepen Marc Hendrickx (N-VA) wil bekijken of de maatregel ook in zijn stad Mechelen kan worden ingevoerd.

Antwerps schepen Liesbeth Homans (N-VA) voelt zich niet aangesproken door alle commotie. “We hebben in het verleden al proberen te overleggen, en toen werd gezegd dat elke stad maar zelf moest beslissen. Dat hebben we nu gedaan.”

RaLi

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio