1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Week van de Mechelse hiphop (terugblik)

In totaal werden er negen Mechelse hiphoppers genomineerd voor de Vlaamse Rap Awards, Bonheidenaar Safi won er uiteindelijk vier. De Vlaamse hiphopscene boomt, wordt gezegd, en als het hart ergens klopt, dan wel in Mechelen. Heel de week presenteerden wij u in de krant de negen genomineerden, talentvolle gasten die de vooroordelen tegen en de creativiteit mee hebben. Een terugblik.

drombouts

Yuboy Jeffrey genomineerd voor beste artiest en single, Kaïn voor beste mixtape en clip

Omdat het onze moedertaal is." Daarom rappen Yuboy Jeffrey (20, links) en Kaïn (25, rechts) in het Nederlands. Ze zijn even Vlaams als u en ik, maar worden dankzij hun huidskleur niet altijd zo aanzien. En dus is hun muziek een antwoord, noem het een vorm van rebellie. "Men plakt alle mogelijk stereotypen op ons hoofd, en voorts worden we genegeerd", zegt de rapper Kaïn. "Als iedereen je 'vreemdeling' noemt, ga je jezelf op den duur ook zo noemen."

De heren staan op met muziek en gaan er mee slapen, klinkt het. "Muziek is mijn leven", vertelt Yuboy Jeffrey. "Mijn vader zong in een koor, er is thuis altijd muziek geweest. En het rappen, ja, dat is begonnen door de vrienden. Na mijn eerste optreden op school - ik zat toen nog maar in het vijfde leerjaar - was ik vertrokken: ik vond dat graaf, wou er iets mee doen. Ik ben begonnen met thuis tracks op te nemen, en sinds mijn twaalfde treed ik op. Ik kende Kaïn al lang, later kwam Biest er bij. En samen zijn we begonnen."

Rapper Safi en beatboxer-producer Fatty K

Safi (links op foto) en Fatty K (rechts) zijn chille kerels die dope muziek maken. Het zijn jonge artiesten die zogezegd inferieure muziek maken, maar in onze voorts weinig luidruchtige contreien die het Mechelse heten, beter gekoesterd zouden moeten worden.

"Mijn echte start kwam er via een kameraad die een battle gewonnen had", vertelt Safi. "Hij mocht het voorprogramma doen van een act, en ik mocht mee als backing MC. Uiteindelijk bleek het een optreden van de Nederlander Jiggy Djé, en ik vond dat zo cool - terwijl iedereen aan het moshpitten was, was ik op mijn gsm 'lines' aan het uitschrijven. Ik had wel al van de Opposites of Opgezwolle gehoord, maar die brachten niet los wat Jiggy deed. Toen wist ik: dat wil ik ook doen."

Fatty zijn verhaal klinkt iets anders: "Mijn ouders luisterden veel motown, en soul. En mijn twee neven waren deejays. Die draaiden al eens hiphop, genre Eastcoast en Miami. Dat was up tempo, heel graaf. Mijn neven scratchten er ook op, vond ik wel cool. Toen ik twaalf was, ben ik beginnen beatboxen. Daarna ben ik andere mensen tegengekomen, een paar keer Belgisch kampioen geworden, en blijven gaan. De rap ben ik beginnen checken met Baz, en later met Safi."

Baz op Rap Awards genomineerd voor winnaar van beste album en beste mixtape

"Het blijft frustrerend. Als je zegt dat je muziek maakt, is het meestal goed. Tot je er aan toevoegt dat je rapt - 'oei, ne rapper, gij draagt een brede broek en gij doet stoer?'. Het betert, maar heel traag", zegt Baz. "Waarom zijn wij steeds rappers en geen artiesten, zoals muzikanten in alle andere genres? Of neem familiefeesten: het is niet altijd plezierig om te zeggen dat je rapt - het is geen tien jaar cello, hè."

"Als mensen de moeite zouden doen om ons te leren kennen, zouden ze zien dat wij geen crapuul zijn. En dat héél veel jonge mensen appreciëren wat we doen. Als je de Vlaamse rappers bekijkt, zie je alleen maar artiesten die heel hard werken, die haast meer geld in de muziek steken dan dat ze eruit halen."

Kleine Ben en King B genomineerd voor beste groep en clip

"Ah, de kleintjes. Zo jong, maar belachelijk goed." Zo luidt de omschrijving van King B en Kleine Ben door hun Mechelse rapkameraden. De twee jonge talenten zijn 14 en 15 jaar en traden al op in club Noxx, op Mana Mundo en in het Rivierenhof.

"Wat zijn zo de grootste podia in België", vraagt King B zich af. "Vorst Nationaal? Het Sportpaleis?" Of ze geen schrik hebben voor zo'n podia? "Neen. In het begin waren we misschien nog een beetje zenuwachtig. Maar dat gevoel was heel snel weg: we doen dat gewoon graag, op een podium staan. De mensen roepen, klappen in de handen, moedigen ons aan: dat geeft je een kick. Misschien is Pukkelpop ook wel een optie, voor een cool optreden? Allez, we willen alle grote dingen in België wel doen. (Lacht) Maar dan moeten we écht goed worden."

Made Men Muzik bij beste labels van Vlaanderen, Biest genomineerd voor beste videoclip, Frank Telli een van beste producers

Sami Abdou (links), 21 jaar, Mechelaar, rapper en CEO van Made Men Muzik. Dat is het muzieklabel dat volgens de Vlaamse Rap Awards tot de beste van Vlaanderen hoort. De jongeman laat zich aanspreken als Biest, een naam die, om het zacht uit te drukken, niet echt alledaags klinkt. "Als jonge gast had ik mijn vast stopzinnetje: wat een biest! Tijdens een workshop rappen werd dat opgemerkt door de begeleider van dienst, die me meteen aankondigde met: hier is MC Biest! En die naam ben ik blijven meedragen."

"Het is moeilijk geweest, maar het gaat hard nu. Dat merk ik bijvoorbeeld aan onze artiesten: het is gek hoe vaak ze opgemerkt of aangesproken worden. De clips die we maken, zijn vaak hypes op het internet: wat wij op YouTube zetten, wordt soms meer bekeken dan een clip op TMF. En eerlijk: zonder internet had de Vlaamse rap niet meer bestaan."

Ook bij Frank Telli staat een andere naam op zijn identiteitskaart: Musa Mutalibov. De jonge 22-jarige Mechelaar is in Tsjetsjenië geboren en legt zich bij Made Men Muzik vooral toe op het maken van de videoclips.

"Ik rap niet, ik maak de muziek en de video's. Ik ben begonnen als producer, maar stilaan overgeschakeld op de clips. Dat doe ik nu al een jaar redelijk intensief. Het is een hobby die serieuzer wordt."

Marijn Sillis

Foto's Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio