Schepen Kennis steunt voorstel om verkeerslicht af te stemmen op fietser

Schepen Kennis steunt voorstel om verkeerslicht af te stemmen op fietser

Schepen Kennis steunt voorstel om verkeerslicht af te stemmen op fietser

Print
De Fietsersbond Antwerpen vraagt dat de verkeerslichten in Antwerpen worden afgestemd op het tempo van de fietsers. “Fietsers staan nu vaak een derde van hun tijd voor verkeerslichten te wachten”, zegt Renaat Van Hoof van de Fietsersbond Antwerpen.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) kondigde vorige week aan dat Antwerpen slimme verkeerslichten krijgt. Bij file blijven de verkeerslichten langer groen. Volgens de Fietsersbond laat dat systeem ook toe om de doorstroming voor fietsers te verhogen. “Het nieuwe systeem laat meer flexibiliteit toe”, zegt Van Hoof. “Met het huidige verouderde systeem staan fietsers vaak een derde van hun tijd voor een rood verkeerslicht en de wachttijden voor links afslaande fietsers lopen in veel gevallen onacceptabel hoog op. De techniek om een groene golf te creëren voor de fietsers bestaat, zoals fietsdetectielussen en wachttijdmelders.”

Leien

“Voor Antwerpen denk ik aan minstens twee fietspaden waar zo’n groene golf kan worden gerealiseerd: het fietspad parallel aan de Leien en de Leien zelf. Vooral in het noordelijke deel van de Leien heb je als fietser altijd een rood verkeerslicht.”

De Fietserbond vindt een medestander in schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “We willen kwaliteit aanbieden aan alle vervoersmiddelen”, zegt Kennis. “De bedoeling is om de doorstroming te verhogen voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en wagens op de belangrijkste assen. Daarbij wordt steeds gekeken naar het overwegende vervoersmiddel. Bij drukke kruispunten gaat de prioriteit naar verkeersveiligheid. De Fietsersbond vindt in ons een partner.”

Sacha Van Wiele

Nu in het nieuws