Moeder en Jordan (5) al naar Zuid-Afrika

Moeder en Jordan (5) al naar Zuid-Afrika

Moeder en Jordan (5) al naar Zuid-Afrika

Print
Malle - Lisa Michael (40) en dochtertje Jordan (5) hebben het vonnis van de strafrechter in Turnhout niet afgewacht. Ze zijn donderdag al terug naar Zuid-Afrika vertrokken, tot wanhoop van vader Ive Gödecke (33) uit Oostmalle.

Vorige week bevestigde het Hof van Beroep in Antwerpen het vonnis van de jeugdrechter in Antwerpen, die van oordeel was dat het in het belang van het kind best was om moeder en dochtertje opnieuw naar Zuid-Afrika te laten vertrekken. Maar de vrouw moest wel nog tot 12 februari in het land blijven om voor de strafrechter in Turnhout te verschijnen voor de parentale ontvoering die ze in 2009 had gepleegd. Ze ontvoerde toen haar dochter naar Zuid-Afrika. De ex-schaatsvedette kreeg hiervoor in oktober 2010 bij verstek vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Eind januari werd het verzet dat ze had aangetekend tegen de vijf jaar celstraf behandeld. Maar omdat het openbaar ministerie laattijdig conclusies van haar raadsman ontving, werd de zaak uitgesteld tot 12 februari. De rechter beval dat Lisa Michael persoonlijk aanwezig moest zijn.

Vader Ive Gödecke (foto) waarschuwde voor het vluchtgevaar, maar meester Jorgen Van Laer, de advocaat van Lisa Michael, beloofde dat zijn cliënte op 12 februari aanwezig zou zijn. "Donderdagmiddag om 15.15u werd ik gebeld door de consulent van de jeugdrechter met de vraag om een Skype-account aan te maken, om een internet-chatrelatie met mijn dochter op te bouwen. Het parket van Antwerpen had blijkbaar de geblokkeerde paspoorten vrijgegeven, waarop mijn ex en ons dochtertje uiteraard meteen op het vliegtuig naar Zuid-Afrika zijn gestapt. Hier eindigt alles voor mij", reageert Gödecke. "Zuid-Afrika levert geen onderdanen aan België uit. Zelfs als ze dinsdag veroordeeld wordt tot een effectieve straf of geldboete, zal ik hier nooit iets van zien. Ik heb zelfs geen afscheid mogen nemen van ons dochtertje, met dank aan het Belgisch gerecht. Gisteren ben ik professionele hulp moeten zoeken, want ik sta op instorten en begrijp niets van de straffeloosheid die in België heerst."

Lisa Michael zal nu volgende week dinsdag in Turnhout vertegenwoordigd worden door haar advocaat.

Kristin Matthyssen

Foto Ton Wiggenraad

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio