Europa stevent af op een "fiscal cliff"

Europa stevent af op een fiscal cliff

Europa stevent af op een "fiscal cliff"

Print
Europa stevent af op een "fiscal cliff" zoals de Verenigde Staten die eind vorig jaar in extremis vermeden heeft. Daarvoor heeft Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz de staatshoofden en regeringsleiders gewaarschuwd bij de start van de onderhandelingen over de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie tot 2020.

Schulz (foto) waarschuwde dat de Europese begroting een structureel tekort vertoont, het gevolg van de uitdijende kloof tussen de financiële verbintenissen die de Unie met het fiat van de lidstaten aangaat en het geld dat de lidstaten effectief ter beschikking stellen. Die trend bestaat al jaren. Zo was er begin 2013 een geaccumuleerd tekort van 16 miljard euro.

Volgens Schulz zou voorzitter Herman Van Rompuy de leiders voorstellen om tot 2020 960 miljard euro financiële verbintenissen te voorzien. Op het vlak van betalingen circuleren volgens hem bedragen rond 910 miljard euro. Met die kloof wenkt de "schuldenval". "Europa, net als de VS enkele weken geleden, stevent af op een fiscal cliff", zei Schulz. Vooral de Britse premier David Cameron hamert op minder betalingen. Schulz kantte zich tegen een begroting die wordt bepaald door de laagste gemene deler en het beschikbare geld tot 2020 betonneert. In een verwijzing naar de recente speech van Cameron wees hij er bovendien op dat nota bene de Britten binnen zeven jaar mogelijk de Unie al hebben verlaten.

Belga

Foto AFP

MEEST RECENT