Stad schaft premie inbraakvoorkoming af

Print
Lier - Het schepencollege is van plan om de premie voor technopreventieve maatregelen ter voorkoming van inbraak in woningen af te schaffen vanaf vrijdag 1 maart. Het gaat om een bedrag van maximaal 248 euro per woning.
Binnen de voormalige stedelijke preventiedienst startte, in het kader van het Strategisch Preventie- en Veiligheidsplan, in 1993 de technopreventief adviseur. Inwoners die hun woning beter willen beveiligen tegen inbraak, kunnen sinds dan beroep doen op gratis technopreventief advies vanuit de stad. De gemeenteraad keurde toen ook een reglement goed waardoor burgers een premie van de stad kunnen krijgen voor het uitvoeren van technopreventieve maatregelen indien ze voldoen aan enkele voorwaarden. Als premie wordt een procentueel bedrag toegekend van de aankoop of installatiekosten met een maximum van 248 euro per woning. Vorig jaar werden voor een totaalbedrag van 3500 euro aan premies uitbetaald.

Voortaan zal de lokale politie instaan voor de uitvoering van het technopreventief advies. Ondertussen volgden drie wijkagenten met succes de opleiding tot technopreventief adviseur. Zij startten vorige maand met het verlenen van technopreventief advies. De technopreventief adviseur van de stad volgt nog tot juli de wijk Centrum en Koningshooikt op en dan nemen ook de wijkagenten daar die taak over.

Los van het technopreventief advies kan de politie de administratieve taken van het premiestelsel niet op zich nemen. Dat zou dus bij de stad moeten blijven. De politie maakt echter geen schriftelijk verslag van het verleende advies, zodat er geen basis is voor controle. Daarenboven is binnen de stad geen personeelsruimte om premieaanvragen te controleren met een huisbezoek en administratief op te volgen.

Het schepencollege heeft daarom beslist om de premie maar af te schaffen. De beslissing wordt op maandag 25 februari ter stemming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio