Koepel van Brussels justitiepaleis wordt opengesteld voor publiek

Koepel van Brussels justitiepaleis wordt opengesteld voor publiek

Koepel van Brussels justitiepaleis wordt opengesteld voor publiek

Print
De ministerraad heeft donderdag het masterplan voor het Brusselse justitiepaleis goedgekeurd. Dat voorziet onder meer dat er in het gebouw ruimte komt voor horeca, commerciële en culturele diensten. De koepel zou worden opengesteld voor het grote publiek, zegt de woordvoerder van staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten.

Het masterplan bepaalt onder meer dat alles wat correctioneel is uit het justitiepaleis verdwijnt, zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Verherstraeten. Het gaat om de correctionele rechtbanken van eerste aanleg en de hoven van beroep, de strafuitvoeringsrechtbanken en de overtuigingsstukken. Dat zijn de stukken die in de loop van het onderzoek in beslag worden genomen.

De correctionele activiteiten verhuizen naar de administratieve gebouwen op het Poelaertplein.

Op de gelijkvloerse en de eerste en tweede verdieping rond de 'salle des pas perdus' komen de hoven van assisen, twee vredegerechten, de politierechtbank en het college van procureurs-gerenaal. Het justitiepaleis krijgt er daarnaast een tweede assisenhof bij.

De toren met de koepel wordt opengesteld voor het publiek, en krijgt dus een cultuurhistorische en toeristische functie.

De verdiepingen die lager liggen dan de 'salle des pas perdus' krijgen een socio-, culturele en economische bestemming. Daar kunnen bijvoorbeeld winkeltjes, zoals gift shops, horecagelegenheden en boekhandels komen, zegt Pauwels.

Belga

Archiefbeeld Belga

.

Nu in het nieuws