Beheerswerken maken bossen tijdelijk minder toegankelijk

Print
Herentals - Aan de Schoutenheide wordt ruimte gemaakt om het Schoutenven beter tot zijn recht te doen komen. Maar machines die de boswerken uitvoeren herleiden de bospaden er door het aanhoudend slechte weer tot blubber.
"Geen doorkomen aan", zucht een jogger, die, onwetend over de werken, zich in trainingspak in het bos heeft gewaagd.

Meer diverse natuur

Nochtans zullen de beheerswerken ervoor zorgen dat de hele omgeving van de OCMW-bossen tussen Ter Heyde en de achterste vennen van de Snepkensvijver er binnen enkele jaren als een schitterend en divers stuk natuurgebied zal bij liggen. De zuidhellingen van de duinen worden er gekapt, zodat de heide er terug kan opschieten. Ook het Schoutenven krijgt zijn volle glorie terug. Je kan nu eenmaal geen ei bakken zonder de schelp te breken.

"We voeren het in 2005 goedgekeurde bosbeheerplan uit", aldus Eddy Vercammen van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Dat bestaat er onder andere in dat we het ven straks zullen vergroten tot drie hectaren. De zuidkant van de duin die bij het ven ligt zal ook van dennen worden vrijgemaakt om de heide er weer een kans te geven. In 2014 zullen we slib uit het ven halen, zodat het open water wordt."

Een tip voor wandelaar richting Moerven in het weekeinde: doe uw laarzen aan.

Marc HELSEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio