Kunstenaar zoekt 800 figuranten voor Red Star Line-film

Print
Antwerpen -

Aan het eind van het historische parcours, zien de bezoekers een artistieke film van Hans Op de Beeck. Daarvoor is de kunstenaar op zoek naar 800 (!) figuranten.

In de film die de titel 'Dance' zal krijgen, zullen de figuranten een hedendaags representatie van de landverhuizers geven.
"Ik wil een sequentie van handelingen laten zien die raken aan migratie. Koffers uitpakken, een stuk wandelen, aan een bureau gaan zitten voor een ondervraging. Niet gekleed in historische kostuums, maar in sobere gekleurde basiskleding. Door het collectieve gebeuren raken de individuen naar de achtergrond", legt Hans Op de Beeck uit.

Het gaat hem niet om het spektakel of om een hallucinant aantal figuranten bij elkaar te krijgen. "Ik wil laten zien hoe de gemeenschap collectief gedragen kan worden."

Hans Op de Beeck koos bewust voor een stil poëtisch moment als laatste beeld dat de bezoekers te zien krijgen. "Op hun wandeling door het museum krijgen ze al zo veel informatie en data, dat ik een moment van rust wilde inlassen. Vergelijk het met het moment dat je na een film in ee donkere bioscoopzaal terug op straat staat en de wereld even anders ziet. Dat is het doel dat ik wil bereiken."

Landverhuizer voor één dag

De figuranten moeten een halve of een hele dag beschikbaar zijn op 6 april om de rol van hedendaags landverhuizer te spelen. Driehonderd volwassenen komen in de voormiddag aan de beurt en worden gevraagd om ook mee te doen aan een douchescène - naakt dus - die heel respectvol wordt gefilmd, belooft de kunstenaar.

In de namiddag zijn alle opnames volledig gekleed, en zijn er vijfhonderd figuranten nodig waaronder ook oudere mensen en kinderen vanaf zeven jaar. Wie meedoet, wordt uitgenodigd voor een sneak preview van het museum en de film, nog voor de officiële opening. Figuranten krijgen ook een dvd met de 'making of' van de film, die ook op internationale kunstfestivals vertoond zal worden.
Opgeven kan voor 10 maart via www.redstarline.be.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio