Di Rupo: "Voorstellen Van Rompuy zijn onevenwichtig"

Di Rupo: Voorstellen Van Rompuy zijn onevenwichtig

Di Rupo: "Voorstellen Van Rompuy zijn onevenwichtig"

Print
Het voorstel van voorzitter Herman Van Rompuy is tot dusver "onevenwichtig". Dat heeft de Belgische premier Elio Di Rupo donderdag verklaard bij aankomst op een Europese top waar de staatshoofden en regeringsleiders het eens moeten raken over de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie tot 2020.

In vergelijking met de huidige meerjarenbegroting van 2007 tot 2013 zal de Europese enveloppe de komende jaren kleiner worden, zo stelt Di Rupo (foto) vast. "Hoe minder geld, hoe minder steun. Veel mensen hebben het moeilijk. De steun van de Europese Unie is van fundamenteel belang."

Di Rupo neemt zich voor om de schade zoveel mogelijk te beperken voor de Belgische landbouwers, die rekening moeten houden met inkomensverlies. Daarnaast wil de premier de gewesten verdedigen en middelen losweken voor steun aan regio's als Limburg en Luik, die te lijden hebben onder massaal jobverlies in de industrie.

De Belgische slaagkansen hangen volgens Di Rupo van vele parameters af. Zo wordt het afwachten hoe hard de Britse premier David Cameron het spel zal spelen. België komt volgens de eerste minister "niet met dictaten" aan tafel. "Maar ik wil niet dat België als verliezer uit deze onderhandelingen komt."

Belga

Foto AFP

MEEST RECENT