Corruptie-onderzoek naar directeur van Eni

Print

Corruptie-onderzoek naar directeur van Eni

Het parket van Milaan heeft een onderzoek geopend naar directeur-generaal Paolo Scaroni van het Italiaanse energieconcern Eni in een affaire rond smeergeld dat hij zou betaald hebben aan de Algerijnse regering. Dat melden de Italiaanse persagentschappen donderdag.

De geheime commissies zouden door een filiaal van de Italiaanse groep, Saipem, betaald zijn in ruil voor de contracten. De financiële politie voert momenteel huiszoekingen in de zetels van Eni en Saipem en op het thuisadres van Scaroni in Milaan, aldus de Italiaanse media onder aanhaling van gerechtelijke bronnen.

Scaroni wordt ervan verdacht minstens een vergadering te hebben bijgewoond om voor Eni en Saipem een contract te verwerven met een waarde van 11 miljard dollar. Voor dat contract zouden geheime commissies van in totaal 197 miljoen euro uitgekeerd zijn aan hoge Algerijnse functionarissen.

Scaroni verklaarde aan het persagentschap Ansa niets te maken te hebben met heel de affaire. Eni wou geen commentaar kwijt aan het Franse persbureau AFP.

De gedelegeerd bestuurder van Saipem, Pietro Franco Tali, nam begin december ontslag in het kader van een onderzoek naar vermoede corruptie in Algerije.

Eni bezit 42,93 procent van Saipem. Het aandeel Eni leed zwaar verlies op de beurs van Milaan na het bekendworden van de zaak, verloor 4,62 procent en zakte tot 17,33 euro.

Foto AFP, Reuters