Kans op gladheid door sneeuwval

Kans op gladheid door sneeuwval

Kans op gladheid door sneeuwval

Print
Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor een moeizame en gevaarlijke avondspits op donderdag. Intense sneeuw- en hagelbuien bemoeilijken het verkeer. Enkele ongevallen door watergladheid zorgen voor extralange files.

"Sinds 17 uur zijn al verschillende meldingen binnengekomen van ongevallen door watergladheid en slechte zichtbaarheid", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "Vooral in de oostelijke provincies Antwerpen en Limburg, en in de Kempen. Het gaat om intense buien van sneeuw, smeltende sneeuw en korrelhagel. De sneeuw blijft niet liggen, maar verrast de chauffeurs omdat het wegdek op korte tijd zeer glad wordt."

Ongevallen door watergladheid werden genoteerd op de E313 rond Antwerpen en in Hasselt. In het Limburgse Bilzen en het Luikse Boirs (E313) wordt gewaarschuwd voor ijzelvorming.

In Vlaanderen stond er rond 17.15 uur 130 kilometer file, voor het hele land werd 200 km file geregistreerd. "Dat is meer dan normaal voor een donderdagvond", aldus Hajo Beeckman. "We geven de raad aan de mensen die vanavond en vannacht nog de weg op gaan om zeer voorzichtig te rijden. Zeker bij sneeuwval wordt het wegdek gevaarlijk glad. De sneeuw of hagel vermindert ook het zicht op het andere verkeer. Snelheid matigen is dan de boodschap."

"Strooien heeft weinig zin"

Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt dat strooiacties weinig zin hebben indien de temperaturen positief blijven. Dan smelt de sneeuw vanzelf weg. Niettemin staan de strooidiensten paraat om inspecties uit te voeren en indien nodig ook te strooien.

Foto FiVr

.

Nu in het nieuws