Toenemend aantal controles bij De Lijn

Toenemend aantal controles bij De Lijn

Toenemend aantal controles bij De Lijn

Print
Vervoersmaatschappij De Lijn heeft in 2012 1,73 miljoen controles uitgevoerd, 16 procent meer dan in 2011. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Marino Keulen (Open Vld).

Met de stijging van 16 procent haalt De Lijn vlot de vooropgestelde doelstelling in de beheersovereenkomst. Die bepaalt dat de vervoersmaatschappij jaarlijks 5 procent meer reizigers moet controleren.

Minister Crevits gaf in de commissie ook een tussenbalans van de Veiligheidsmonitor, het instrument waarmee De Lijn de veiligheid in en rond haar voertuigen in kaart brengt. Omdat de monitor zelf is geëvolueerd (bv. door extra aangeleverde gegevens) blijft het moeilijk om sluitende conclusies te trekken, maar minister Crevits gaf toch al enkele voorzichtige trends mee.

Zo blijkt uit de cijfers tot en met het derde kwartaal van 2012 dat het aantal geregistreerde incidenten vorig jaar wellicht zal uitkomen in de buurt van het cijfer van 2011 (4.527). En hoewel het aantal geregistreerde incidenten de voorbije jaren is gestegen (onder meer door de extra input van gegevens), daalt het aantal zogenaamde 'aandachtsbuurten', plaatsen waar op een bepaald tijdstip een verhoogde concentratie aan incidenten voorkomt en waar extra veiligheidsmaatregelen genomen worden.

Een opvallende trend is de daling van het aantal feiten door jongeren sinds eind 2010. Terwijl het aantal feiten die gepleegd worden door volwassenen stijgt. "Dat corrigeert een beetje het beeld dat het vooral jongeren zijn die amok maken op het openbaar vervoer", aldus Crevits.

Belga

Archiefbeeld Belga

MEEST RECENT