Speuren naar niet-ontploft springtuig

Print
Mechelen - Op de parking achter het centraal station van Mechelen is een aannemer gestart met de voorbereidingen voor de graafwerken. Daarbij wordt het terrein grondig gescand met speciale detectie-apparatuur om niet-ontploft springtuig uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden.
De centrale werkplaats van de NMBS, in de volksmond bekend als 't Arsenaal, was een doelwit van de geallieerden in 1940-1944. De projectleiders houden er rekening mee dat er op de site van zo'n 90 hectare bommen worden gevonden. "Uit een eerste onderzoek is gebleken dat het om een zevental explosieven kan gaan, maar zekerheid is er niet", zegt projectmanager Sam Haccour van Mechelen in Beweging.

Bij het uitgraven van de bouwput voor de ondergrondse parkeergarage wordt alleszins zeer omzichtig te werk gegaan. "Het asfalt van de parking werd opgebroken. Hier en daar werd al de bovenste grondlaag afgegraven. Daarna scannen wij de bommen drie tot vijf meter diep. Vanaf augustus zal het uitgraven ook in fases gebeuren, om laag per laag te scannen", legt woordvoerder Rudy Van Camp uit.

Bekijk de repotrage van TV Mechelen hier:SVH

Foto Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio