Bogaert wil dat ambtenaren meer respect krijgen

"Ik wil dat ambtenaren weer meer respect krijgen, maar daarvoor moet ik hervormingen doorvoeren. Absenteïsmepercentages van 22 procent zijn onaanvaardbaar". Dat zei staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) vanmiddag.

Lees ook: Ambtenaren betogen tegen plannen Bogaert

Bogaert reageerde daarmee op de betoging van zo'n 6 à 7.000 federale ambtenaren voormiddag in Brussel. De betogers waren gekant tegen Bogaerts hervormingsplannen voor het federaal overheidspersoneel. "Als er nieuwe elementen op tafel komen, dan wil daar zeker over spreken", klinkt het bij de CD&V'er.

Fierheid en respect

"Maar wat ik vooral wil doen, is de ambtenaren hun fierheid teruggeven en het respect van de samenleving", zegt Bogaert. "Ik hoor jaarlijks gesprekken rond de kersttafel waarbij aan ambtenaren gezegd wordt: 'Je hebt een mooi pensioen en je hebt een mooi salaris, maar wat doe je eigenlijk precies voor ons?'"

"Welnu, ik vind dat ambtenaren heel veel doen - van de kleuterjuf over de vuilnisophaler tot de politie-agent - en dat ze ook belangrijke dingen doen voor de samenleving", gaat Bogaert verder. "Maar onze ambtenaren zijn voor een stuk het respect van die samenleving kwijt, en dat wil ik hen teruggeven. Maar ik ben kansloos als ik dat wil doen, en intussen blijven bepaalde wantoestanden bestaan. Ik verwijs bijvoorbeeld naar het absenteïsme. In bepaalde gevangenissen loopt dat op tot 15 of zelfs 22 procent. Dat is onaanvaardbaar."

Belga Foto Belga

Nu in het nieuws