"Geen problemen door minimumdienstverlening bij douane Antwerpse haven"

Geen problemen door minimumdienstverlening bij douane Antwerpse haven

"Geen problemen door minimumdienstverlening bij douane Antwerpse haven"

Print
Er zijn geen problemen aan douanecontroleposten in het Antwerps havengebied ten gevolge van de minimale personeelsbezetting. Dat zegt Kim De Coninck, hoofd van de controleregie in Antwerpen. "De bedrijven waren gewaarschuwd. Ze zullen hun planning aangepast hebben."

Doordat verschillende personeelsleden van de Antwerpse douane deelnemen aan de actie in Brussel tegen de hervormingsplannen van staatssecretaris Hendrik Bogaert, zijn niet alle douaneposten in de haven open. Daardoor moeten sommige chauffeurs omrijden voor hun vrachtbegeleidingsdocumenten.

'Ontoelaatbaar'

Door de minimumdienstverlening is er volgens bedrijvenkoepel VOKA Antwerpen-Waasland en havenbedrijvenkoepel Alfaport extra hinder voor hun leden, wat ze in een mededeling ontoelaatbaar vinden.

Volgens Kim De Coninck, hoofd van de controleregie in Antwerpen is de impact minimaal. "Er zijn geen wachtrijen. Bedrijven werden vooraf gewaarschuwd over het aantal douaneposten. Zij zullen hun planning aangepast hebben."

Volgens haar ondervinden bedrijven vooral last van stiptheidsacties. "Dan volgen er snel reacties, maar vandaag kwamen er nog geen telefoontjes binnen." De Coninck stelt verder dat het de laatste tijd erg onrustig is in de haven.

Volgens Karin Van Hoffelen, secretaris voor ACOD, is er onvrede over aanpak rond de actie, maar zit de onvrede ook veel dieper. "Nu werden mensen onder druk gezet om verlof te nemen om aan de actie deel te nemen. Maar de dienstverlening - die quasi volledig elektronisch verloopt en zonder enig inzicht op en controle van risicoladingen - staat al lang op losse schroeven." De 95 extra beloofde personeelsleden noemt ze ruim onvoldoende.

Foto: BHul
archiefbeeld douanepersoneel in de haven

Nu in het nieuws