Bruno Tobback: "Discours De Wever bereikt zijn grenzen"

Bruno Tobback: Discours De Wever bereikt zijn grenzen

Bruno Tobback: "Discours De Wever bereikt zijn grenzen"

Print
Het discours van N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (rechts op foto) begint "zijn limieten te tonen". Dat stelt sp.a-voorzitter Bruno Tobback (links op foto) in een interview met het Franstalige weekblad Le Vif, dat vrijdag verschijnt.

Tobback verwijst onder meer naar Antwerpen. "Tot december was het de fout van de burgemeester (Patrick Janssens) dat er onvoldoende plaatsen in de scholen waren. Nu hij de burgemeester is, is het de fout van de Vlaamse regering", stelt Tobback, wiens partij net als N-VA deel uitmaakt van de Vlaamse bewindsploeg.

Kerstboodschap

De Vlaamse socialist ziet een andere tegenstelling in het antwoord van De Wever op de kerstboodschap van koning Albert II. De N-VA-voorzitter verwees toen onder meer naar koning Leopold III, "die geen vrede nam met zijn neutrale rol" en "wenste politieke keuzes te maken". Een en ander leidde tot de zwaarste institutionele crisis ooit, waardoor het land op de rand van een burgeroorlog kwam te staan, stelde De Wever.

Volgens Tobback zegt De Wever eigenlijk: "De koning zou beter zwijgen, gezien de houding van zijn vader tijdens de oorlog. Geen enkele journalist heeft erop gewezen dat het logisch gevolg van die opmerking zou zijn, dat De Wever tegen elke vorm van amnestie is", terwijl "de Vlaamse Beweging die steeds heeft verdedigd".

"Indien de koning moet zwijgen omwille van de houding van zijn vader tijdens de oorlog, dan zouden verscheidene politici eveneens hun mond moeten houden, rekening houdend met wat hun ouders tussen 1940 en 1945 hebben gedaan", voegt Tobback eraan toe.

Staatshervorming

Tobback meent voorts dat de zesde staatshervorming een federatie bouwt die werkt. In zijn ogen kan een zevende staatshervorming "in elk geval een generatie" wachten.

Nu in het nieuws