Gemeente renoveert oude pastorie

Gemeente renoveert oude pastorie

Gemeente renoveert oude pastorie

Print
Bonheiden - Omdat de gemeente zopas de eigendom van de oude pastorie in Rijmenam verwierf, kan de renovatie van start gaan. Het college wil er elke maand een zitdag houden.

De pastorie op de Sint-Maartensberg behoort tot het erfgoed van Bonheiden en ook tot Vlaanderens cultureel patrimonium. Maar instandhoudingswerken dringen zich op.

De achtergevel van het pand heeft te lijden onder de weersomstandigeheden en de kapotte stenen moeten worden vervangen. De gemeente wilde al eerder renoveren, maar het was niet duidelijk wie de wettige eigenaar was van het pand: de gemeente of de kerkfabriek. Daar komt nu verandering in.

“Ten tijde van Napoleon werden veel eigendommen van de clerus genationaliseerd, maar de gemeente heeft nu via notariële akte de eigendomstitel verworven”, zegt burgemeester Guido Vaganée (N-VA).

“Maken ook deel uit van de renovatiewerken: een nieuw dak en buitenschrijwerk met isolerende beglazing aan de achterkant. Tenslotte wordt het zinkwerk vervangen en wordt er aan de buitenzijde nog schilderwerken uitgevoerd.”

De kosten worden geraamd op 312.000 euro. De gemeente ontvangt een subsidie van 225.000 euro. De benedenverdieping van het achttiende-eeuwse gebouw wordt gebruikt door de kerkfabriek van Sint-Martinus. Ook verenigingen die nauw aanleunen bij de kerk komen er al eens samen. De bovenverdieping staat leeg.

CDBR

Beeld Google Street View

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio