Liga voor Mensenrechten tegen wet-Martin

Liga voor Mensenrechten tegen wet-Martin

Liga voor Mensenrechten tegen wet-Martin

Print
"De zogenaamde wet-Martin, het zoveelste staaltje van incidentenpolitiek, zal niet bijdragen aan de beveiliging van de samenleving en de slachtoffers, integendeel". Dat meent de Liga voor Mensenrechten. Ze eist een grondig parlementair debat met hoorzittingen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil de voorwaardelijke invrijheidsstelling verstrengen voor wie 30 jaar cel of meer kreeg. Deze gestraften kunnen pas na de helft van hun straftijd vrijkomen of na drie vierde voor recidivisten. De Liga is boos omdat "minister Turtelboom haar wetsontwerp met TGV-snelheid door het parlement wil loodsen, zonder noemenswaardig debat en zonder wetenschappelijke of empirische onderbouwing."

Desperado's

De Liga heeft geen bezwaar tegen het verbeteren van de positie van slachtoffers in het strafproces. Maar de organisatie is boos "omdat (levens)langgestraften nog nauwelijks kans zullen maken op VI. Hierdoor worden "desperado's" gekweekt die gewone strafinrichtingen onbeheersbaar maken. Voor deze categorie zal een extra beveiligde gevangenis erbij moeten komen", luidt het.

De mensenrechtenorganisatie is ook verontwaardigd omdat de veroordeelden zelf om hun VI zullen moeten vragen en juridisch niets meer kunnen ondernemen tegen laattijdige adviezen van de gevangenisdirectie. "De VI-procedure zal verder vertragen, steeds meer gevangenen zullen blijven vastzitten tot het einde van hun straf. Ze zullen in de samenleving komen zonder voorwaarden en zonder begeleiding."

620 op einde straf

"In 2011 zaten al 620 personen hun straf volledig uit, bijna evenveel als voorwaardelijk invrijheidgestelden (781). De echte slachtoffers van de wet-Martin zijn dus niet de Dutroux's van dit land, maar de meestal sociaal zwakkere gevangene."

De Liga vreest ook dat de overbevolking in de gevangenissen drastisch zal toenemen door deze wet.

Lees ook: Torfs wil dat Turtelboom haar wet herziet

En: Juridische dienst Senaat heeft scherpe kritiek op wet-Martin

En: Kamert verstrengt voorwaardelijke invrijheidsstelling

JDW
Foto EPA

.

Nu in het nieuws