Groen hard voor N-VA over Steenweg op Gierle

Groen hard voor N-VA over Steenweg op Gierle

Groen hard voor N-VA over Steenweg op Gierle

Print
Turnhout - Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de beslissing van het schepencollege om een socio-eonomische vergunning te verlenen voor Albert Heijn, DreamBaby, Action en Media Markt. Vooral N-VA is kop van jut.
"GROEN is verbaasd over de snelheid waarop de verdere ontwikkeling van de Steenweg op Gierle plaatsvindt. Zogenaamde 'grootschalige kleinhandelaarszaken' - what's in a name - rijzen als paddestoelen uit de grond. Tot wiens glorie? Niet die van de binnenstad", aldus raadsleden Astrid Wittebolle, Wannes Starckx, Marc Boogers en Tine Dewilde. "Het programma van N-VA naar de aanloop van de verkiezingen was nochtans duidelijk: "Er ontstaat een vicieuze cirkel van leegstand, verloedering en overlast. Ondertussen kijkt het (vorige intussen) stadsbestuur toe hoe aan de stadsrand grote winkelcentra worden geopend, zonder oog te hebben voor hun inbedding in het lokale economische weefsel en de impact op mobiliteit. Door de betere parkeermogelijkheden en hun ruime aanbod komen zij rechtstreeks in concurrentie met de binnenstad. Dit veroorzaakt een leegzuigeffect op de stedelijke handelskern.

Voor de N-VA ligt de klemtoon dan ook op het aantrekken van meer handelaars én bezoekers naar het stadscentrum."


Groen gaat scherp verder. "Veel mooie woorden dus, maar de kracht van verandering zit vooralsnog vooral in de continuïteit. Wij pleiten ervoor dat bijkomende handelsactiviteit langs de invalswegen moet worden ontmoedigd en de bijkomende investeringen in infrastructuur die ze met zich meebrengen moeten op de investeerders worden verhaald. Laat het nieuwe stadsbestuur dus dringend werk maken van de leegstand, het doordacht ontwikkelen van Turnova als nieuw stadsdeel en handelscentrum (zonder het handelsweefsel van en rond de Gasthuisstraat te versmachten), de herinvoering van het handelspandenfonds (waaruit subsidies kunnen worden toegekend aan nieuwe handelszaken in leegstaande panden in het winkelcentrum), het uitbreiden van het winkelkerngebied om zo meer handelaars de mogelijkheid om beroep te kunnen doen op steunmaatregelen onder de vorm van subsidies te geven, het wonen boven winkels, het beter verlichten van de openbare ruimte. Mediamarkt had perfect ook in de stad een plek kunnen vinden en dan ook een trekker kunnen zijn voor de binnenstad."

Foto Mia Uydens

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio