"Wij moeten geen politie spelen"

Wij moeten geen politie spelen

"Wij moeten geen politie spelen"

Print
Mortsel - De raadkamer verwees woensdag een agent van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT), een psychiater en de toenmalige directeur van het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout naar de correctionele rechtbank voor de dood van Joachim Jacob. Raf De Rijcke, afgevaardigd beheerder van de Broeders van Liefde, de koepel waaronder de instelling in Boechout valt, neemt het onomwonden op voor zijn medewerkers.

De drie verdachten worden verantwoordelijk geacht voor de dood van Joachim Jacob op 6 januari 2010 in een politiecel in Mortsel. De Broeders van Liefde overwegen juridische stappen tegen de doorverwijzing. “We gaan eerst de argumentatie van de raadkamer doornemen en dan beslissen of we in beroep gaan”, zegt De Rijcke.

“Wij blijven de twee steunen. Onze mensen worden beschuldigd voor een feit dat met veiligheid heeft te maken. Dat is niet onze rol. We moeten de rol van de politie niet overnemen, en een psychiatrisch centrum moet evenmin de plaats innemen van een gevangenis. Iemand die in dronken toestand kabaal maakt, is geen geval voor de psychiatrie. Die moet een nachtje in de cel."

De doorverwijzing heeft volgens de afgevaardigd beheerder geen gevolgen voor de werking van de instelling. “Omdat dit over een extreme situatie gaat. Maar het is zeker niet aangenaam om daarmee geconfronteerd te worden. We staan niet alleen. De hele sector staat achter ons. Heel veel collega’s zouden op dezelfde manier gereageerd hebben. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dergelijk risico had durven nemen. Onze collega’s hebben gehandeld met de beste bedoelingen.”

'Geen invloed voor BBT'

Het parket had voor de acht leden van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) de buitenvervolgingstelling gevraagd, maar de raadkamer besliste om een van hen te verwijzen. Hij is de enige agent die toegaf dat hij Jonathan had geslagen. De andere leden van het BBT die te zien zijn op camerabeelden, worden niet vervolgd.

“De doorverwijzing van onze collega door de raadkamer heeft geen invloed op de werking van de dienst van het BBT”, reageert politiewoordvoerster Veerle De Vries. “Er is nog geen uitspraak ten gronde gedaan over schuld of onschuld. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat onze collega niet zou kunnen blijven functioneren op zijn dienst. Hij blijft zijn job gewoon verder uitoefenen. Lokale Politie Antwerpen stelt alle vertrouwen in de goede werking van het gerecht en het correcte verloop van het onderzoek.”

Lees ook: 3 verdachten vervolgd voor dood politiecel

AK, JVB
Foto Belga: Jonathan Jacob

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio