Vakbonden: "Cipiersstaking massaal opgevolgd"

Print

Vakbonden: Cipiersstaking massaal opgevolgd

Drie kwart van de cipiers heeft gehoor gegeven aan de stakingsoproep en is donderdag niet aan de slag gegaan. Dat werd vernomen bij het gevangeniswezen. Volgens de vakbonden wordt de staking goed opgevolgd.

"Ongeveer een kwart van het personeel is aan het werk gegaan", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. "Gezien er overdag meer personeel nodig is, is er, op een paar uitzonderingen na, overal politiebijstand nodig." Volgens Sempot is op de meeste plaatsen het inschakelen van agenten tot een minimum beperkt gebleven.

Afgelopen nacht was er in de helft van de gevangenissen voldoende personeel aanwezig om de veiligheid te garanderen, zo klonk het eerder. Daar moest de politie 's nachts niet opgetrommeld worden. In een aantal gevangenissen daagden er voor de nachtshift wel werkwillige cipiers op, maar waren ze niet met genoeg zodat er bijkomende agenten opgetrommeld werden.

"Er waren zeven gevangenissen waar er echt geen personeel was (voor de nachtshift) en waar we de volledige bijstand van de politie hebben moeten vragen." Het ging onder meer om de instellingen van Merksplas, Dinant en Turnhout.Woensdagavond raakte bekend dat de Raad van State de vraag van enkele politieagenten verwierp om de oproeping van agenten te schorsen bij een cipiersstaking. De politiebonden nemen het niet langer dat ze steeds de cipiers moeten vervangen bij stakingen.

Werkuren

De cipiers worden donderdag alvast in Brussel verwacht, samen met hun collega's bij andere federale overheidsdiensten. De vakbonden hebben tot een manifestatie opgeroepen uit onvrede met de "rampzalige politiek" van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V, foto).

De cipiersstaking is een reactie op uitspraken van de staatssecretaris, die bij de bonden in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Bogaert had vorige maand verklaard dat het gevangenispersoneel 36,5 uur werkt, terwijl 38 uur de regel is. De bonden wijzen erop dat de 36 uur destijds ingevoerd werd naar aanleiding van de overbevolking in de gevangenissen. Wel is het zo dat het ziekteverzuim bij de cipiers oploopt tot 9,4% tegen "slechts" 6,83% van de andere ambtenaren. Dat is dus bijna de helft hoger.

De Vlaamse cipiers staken gemiddeld 3,7 dagen per jaar, de Brusselse 10,3 dagen, de Waalse 4,5. De Antwerpse cipiers zijn het zwaarst belast van alle Belgische cipiers, maar ze staken relatief gezien erg weinig. Dat alles blijkt uit het antwoord op een vraag van Sophie De Wit (N-VA). België is het enige Europese land waar cipiers voluit mogen staken. Elders in de EU is er ofwel een verplichte minimumdienst, ofwel een stakingsverbod.

Lees ook: Helft Europese landen heeft minimumdienst bij stakingen

Ziekteverzuim bij cipiers de helft hoger dan bij andere ambtenaren

Vlaamse cipiers staken 3,7 dagen per jaar

Belga, JDW
Archieffoto's PL/PN

.

Nu in het nieuws