Belg vecht boetes steeds vaker aan

Belg vecht boetes steeds vaker aan

Belg vecht boetes steeds vaker aan

Print
Alle Belgen samen hebben vorig jaar 384 miljoen euro aan verkeersboetes moeten betalen. Dat is 71 euro per rondrijdende auto. Uit de cijfers blijkt dat de Belg een kleine verkeersboete nog wel betaalt, maar grotere bedragen steeds vaker aanvecht voor de politierechter. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Opmerkelijk: het is de eerste keer dat de Federale Overheidsdienst Financiën minder geld int via de penale boetes. Dat zijn hoofdzakelijk verkeersboetes. Het verschil is wel minimaal. Vorig jaar ging het om 384 miljoen euro, een jaar eerder kwam er nog 387 miljoen binnen.

Het grootste deel (268 miljoen) komt van de onmiddellijke inningen. Dat zijn boetes die we via een overschrijving betalen. Vaak zijn het bedragen van 50 of 100 euro. Die kleinere boetes betalen we nog wel, maar de hogere bedragen betwisten we massaal.

“Het is een duidelijke tendens. Veel overtreders gaan er verkeerdelijk van uit dat een politierechter het boetebedrag kan verminderen”, zegt Kathleen Stinckens van het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters. “Een rechter kan dat wel, maar de klagers vergeten dat er nog voor ongeveer 100 euro aan administratie- en dagvaardingskosten bijkomen. Dan valt de boete vaak nog duurder uit.” Via de politierechtbanken is er vorig jaar nog 39 miljoen euro geïnd.

Een tweede verklaring voor de mindere inkomsten is mogelijk te zoeken bij de aankondiging van de superboetes, in april vorig jaar. “Die gaan wel pas in maart van dit jaar in, maar we kunnen hopen dat ze al een afschrikeffect hebben”, zegt Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Mobiliteit.

WB
Foto Joris Herregods

.

Nu in het nieuws