Rondje Provincie: Ontdek en herontdek de Grote Oorlog in de provincie Antwerpen

Rondje Provincie: Ontdek en herontdek de Grote Oorlog in de provincie Antwerpen

Rondje Provincie: Ontdek en herontdek de Grote Oorlog in de provincie Antwerpen

Print
In 2014 start de herdenkingsperiode van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De provincie staat in startpositie om er een unieke belevenis van te maken.

"De provincie biedt een uitgebreide omkadering rond deze herdenking", vertelt Charlotte Saelemakers van het projectteam Great War. "Uniek erfgoed en pakkende verhalen vormen de basis om te herinneren, te sensibiliseren en de vredesgedachte te voeden."

De provincie bundelt alle initiatieven rond herdenkingstoerisme en WOI-erfgoed en zorgt voor een brede communicatie. "Wie organisatorisch advies, inspiratie, mogelijke partners of historische tips zoekt, kan bij ons terecht", zegt Charlotte. "Met toeristische partners ontwikkelden we ook een online leidraad. Via die weg kunnen organisatoren hun initiatieven kenbaar maken en nadenken over doelpubliek, onthaal of educatieve omkadering. Dus: heb je een idee of project? Ga naar de site en vul de leidraad in!"

Verder zet de provincie ook eigen projecten op poten en werkt ze samen met Europese partners. "De mobiele tentoonstelling 'De Groote Oorlog in Groote Lijnen' wordt gratis ter beschikking gesteld van gemeenten, bibliotheken, scholen of verenigingen. Samen met Simon Stevin vzw en dankzij Europese budgetten bereiden wij ook een grote thematentoonstelling in de Antwerpse KBC-toren voor. En een online toolkit, die samen met West-Vlaanderen tot stand komt, biedt een antwoord op tal van vragen rond WOI-erfgoed."

ILPR

www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/erfgoed/great_war
www.facebook.com/GreatWar2014

FOTO ANTOON VAN TUIJL
Evenement van heemkundekring Amalia van Solms.

Nu in het nieuws