Griepepidemie bereikt hoogste peil in jaren

Griepepidemie bereikt hoogste peil in jaren

Griepepidemie bereikt hoogste peil in jaren

Print
Het aantal mensen dat in de periode van 28 januari tot 3 februari met griepachtige symptomen op consultatie ging bij de dokter, is opnieuw gestegen. Het aantal consultaties lag in die week boven de drempel van hoge intensiteit en bereikt zelfs een piek die de afgelopen zes jaar niet meer bereikt werd. Dat blijkt uit het wekelijks griepbulletin dat het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) woensdag op zijn website publiceert.

"Mogelijk hebben we hier te maken met een record voor de laatste tien jaar", aldus viroloog Marc Van Ranst.

Voor de vijfde week in dit griepseizoen blijft de epidemie aanhouden. Over de ernst van de epidemie kunnen pas conclusies getrokken worden op het eind van het griepseizoen, meent Van Ranst. "Al geeft de piek die we nu in de statistieken zien wel een indicatie." De hoogte van de piek zegt echter niets over de ernst van de griep dit jaar. "De symptomen zijn dezelfde als de voorbije jaren."

Momenteel circuleren er vooral twee types van het influenzavirus: het B-virus en het virus A(H1N1)09pdm. Het virus A(H3N2) komt minder vaak voor.

Het aantal consultaties stijgt in alle leeftijdsgroepen, behalve bij 65-plussers. "Dat is normaal", aldus Van Ranst. "In de eerste plaats omdat mensen in die leeftijdsgroep minder snel ziek worden van de H1N1-variant. Een andere reden is dat de griep een bepaalde dynamiek volgt: eerst de allerkleinsten, dan hun ouders, vervolgens de werkende bevolking en dan pas de 65-plussers."

Volgens het WIV werd er tot eind januari nog geen verhoogde sterftegraad vastgesteld die toe te schrijven is aan de winterse omstandigheden.

Nu in het nieuws