Buurt verzet zich tegen regularisatie gsm-mast

Belgacom heeft een aanvraag ingediend om de bouw van een gsm-mast op de Vaartdijk in Schiplaken (Boortmeerbeek) te regulariseren. De mast staat er al zes jaar, maar volgens de buurt had die er nooit mogen komen. Ook de gemeente trok hiervoor zes jaar geleden naar de Raad van State.

drombouts

Zes jaar geleden startten Proximus en Mobistar de bouw van een gsmmast op de Vaartdijk in Schiplaken. Die is eigendom van Waterwegen en Zeekanaal. Bezwaarschriften van de omwonenden en een negatief advies van het schepencollege konden dat niet voorkomen. De gemeente ging een geding aan bij de Raad van State, maar de bouw ging toch door met een vergunning voor openbaar nut.

“De Raad van State gaf de gemeente gelijk, maar omdat de Stedenbouwkundige inspectie niets ondernam, werd de mast toch geplaatst”, zegt schepen Steven Michiels (Open Vld) van Ruimtelijke Ordening.

Belgacom start nu de procedure om de bouw van de mast toch te wettigen, maar de klachten van de omwoners zijn er niet minder om. “We vrezen dat het een negatieve invloed heeft op het welzijn voor de buurt. Sinds die mast er staat, zijn er twee gevallen van parkinson bekend en hebben andere buurtbewoners onverklaarbare hoofdpijn. Is dat toeval?”, vragen ze zich af.

De buurt heeft haar protest in een nieuw bezwaarschrift neergeschreven en samen met het dossier van zes jaar geleden opnieuw bij het schepencollege ingediend.

“Wij wachten het openbaar onderzoek en de adviezen en opmerkingen af om een standpunt in te nemen”, zegt schepen Michiels. ”Die rechtszaak bij de Raad van State heeft ons als gemeente toen veel geld gekost. Wij willen zeker geen nieuwe en dure procedureslag aangaan.”

De buurtbewoners wachten gelaten af, in het besef dat hun vooruitzichten niet hoopgevend zijn en dat ze wellicht met de gsm-mast moeten leren leven.

JD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boortmeerbeek