Oplichters doen zich ook op internet voor als politiedienst

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van internetfraude: ransomware. De oplichters doen zich daarbij voor als een politiedienst die de internetgebruiker van een misdrijf beschuldigt. Betaalt die de boete van 100 euro niet, dan blijft diens computer geblokkeerd.

fvranckx

Het afgelopen jaar werden duizenden Belgen het slachtoffer van diverse versies van 'police ransomware'. "Deze vormen van kwaadaardige software blokkeren de computer van de internetgebruiker", legt de FCCU uit. "De gebruiker ziet hierbij een scherm met de boodschap dat de politie de computer/laptop blokkeert omdat de gebruiker een misdrijf heeft gepleegd op het internet. Om de PC te deblokkeren wordt gevraagd om een boete van 100 euro te betalen. Dat bedrag moet worden overgemaakt door middel van een ticketnummer Ukash of Paysafecard."

De FCUU roept op om die "boete" uiteraard niet te betalen en de feiten te melden via de website van eCops. Op die website vindt u bovendien een handleiding om uw computer/laptop te deblokkeren.

"Machteloos"

Maar tegen de nieuwste vorm van 'ransomware', die de gebruikersbestanden op de computer/laptop van het slachtoffer versleutelt, staat de politie momenteel nog machteloos.

"De eerste versies werden in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Volgens een eerste analyse zou het besturingssysteem Windows blijven werken maar zouden andere toepassingen wel worden getroffen door deze encryptie. Om het herstel van de PC bovendien te bemoeilijken, desactiveert de ransomware enkele belangrijke Windowstools. De schade voor het slachtoffer zal dus veel groter zijn dan bij de vorige versies."

De FCUU verwacht dat het "slechts een kwestie van tijd" is voor er ook bij ons internetgebruikers getroffen worden en raadt aan om regelmatig een backup te maken en een goed antivirusprogramma te installeren.

MEER OVER Federal Computer Crime Unit