Kwart meer Belgen kiest voor euthanasie

Vorig jaar hebben 1430 Belgen gekozen voor euthanasie. Dat is een record en een kwart meer dan een jaar eerder. In 2011 verlosten artsen 1133 patiënten in ons land vervroegd uit hun lijden.

drombouts

De gezamenlijke euthanasieaanvraag van de eeneiige tweeling Marc en Eddy Verbessem uit Putte bij Mechelen was vorig jaar de meest opvallende die de Federale Controle- en Evaluatiecommissie binnenkreeg. De twee broers - doof en bijna blind - werden zelfs wereldnieuws.

De tweeling is een uitzondering, want de meeste euthanasiepatiënten blijven buiten de schijnwerpers. Vorig jaar hebben artsen 1430 patiënten geëuthanaseerd, een record.

"Patiënten zijn door films en andere media beter geïnformeerd over euthanasie en durven sneller een arts aanspreken", verklaart Françoise De Weirt van de Controle- en Evaluatiecommissie, die oordeelt over elke aanvraag.

Ook opvallend: artsen krijgen meer aanvragen van buitenlandse patiënten. "Het ging in 2012 om een tiental patiënten, vooral uit de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk", stelt autoriteit Wim Distelmans vast. "Al blijft het echte euthanasietoerisme, zoals in Zwitserland, beperkt."

Lees meer in uw krant.

WB

Foto: Een beeld uit de film Tot Altijd, over MS-patiënt Mario Verstraete (in de film gespeeld door Koen Degraeve)

Vastgoed

Jobs in de regio