Lanjri: "Spreidingsplan voor asielzoekers kan verplicht worden"

De meerderheid wil een spreidingsplan voor asielzoekers kunnen verplichten. Nu kan dat niet en 62 gemeenten (voor vier vijfde in Franstalig België) hebben nog altijd geen opvang voor asielzoekers. Dat zegt CD&V-migratiespecialiste Nahima Lanjri (CD&V).

jdewit

Het voorstel om dat spreidingsplan te verplichten is deze middag ingediend in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken en het wordt wellicht nog straks goedgekeurd. Het moet de grote steden, zoals Antwerpen en Brussel ontlasten bij grote asielcrisissen.

Momenteel zijn de gemeenten niet verplicht om opvang voor asielzoekers (LOI's in vakjargon, lokale opvanginitiatieven, nvdr.) uit te bouwen. 62 gemeenten doen dat lekker niet. Dat geeft grote problemen als zeer veel asielzoekers naar België komen en er te weinig opvangplaatsen zijn.

Niet toegewezen

Als de opvang vol is, dan kan de asielzoeker "niet toegewezen worden" aan een centrum. En dan valt hij in principe onder het OCMW van Brussel. Kamerlid Yvan Mayeur (PS), tevens voorzitter van het Brussels OCMW, is al jaren boos over deze regeling. Hij is zelfs voor de strafrechtbank gedaagd omdat zijn OCMW de "niet toegewezen asielzoekers" niet meer opvangt. De PS kwam al meerdere keren met een verplicht spreidingsplan, maar dat struikelde steeds omdat de meeste last op Vlaanderen werd afgewenteld. Als die niet-toegewezen asielzoekers in Brussel geen opvang kregen, trokken ze naar andere grote steden.

In de opvangwet-Somers werd bepaald dat de gemeenten opvang mochten uitbouwen, maar ze moesten niet.

De Block

Sinds 23 januari 2012 is er echter altijd plaats gevonden voor alle asielzoekers. Dank zij het strengere beleid van staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) is het aantal asielaanvragen in 2012 met 15% gedaald en is er momenteel voldoende opvang. In die mate zelfs dat bepaalde noodopvangcentra in 2012 werden gesloten (Bastenaken en Weelde) en dat zal in 2013 ook gebeuren met Houthalen-Helchteren en Gembloers.

Mede-indienster Nahima Lanjri (CD&V): "Een verplicht spreidingsplan is momenteel dus niet nodig. Maar de situatie kan veranderen. En daarom maken we het nu mogelijk dat de regering de gemeenten kan verplichten om opvang voor asielzoekers uit te bouwen als dat nodig is. De regering kan dan een spreidingsplan opleggen om grote steden zoals Antwerpen en Brussel te ontlasten".

In 2012 werden 21.461 asielaanvragen ingediend, 15% minder dan in 2011, maar nog altijd dubbel zoveel als in 2007. Drie vierde van die aanvragen wordt geweigerd.

14 Vlaamse gemeenten

Hoeveel gemeenten hebben nog altijd geen opvangplaatsen? Nahima Lanjri vroeg de lijst op en kreeg hem up tot date tot begin november 2012. Sinds dan is geen nieuwe lijst gepubliceerd. Begin november hadden 62 gemeenten geen enkele opvang voor asielzoekers. Slechts 14 (22%) liggen in Vlaanderen. Het gaat om Asse, Bever, Blankenberge, Damme, Erpe-Mere, Grimbergen, Haaltert, Lebbeke, Lubbeek, Machelen, Mesen, Moerbeke-Waas, Spiere-Helkijn en Zelzate. Ook een reeks Brusselse gemeenten blijft in gebreke: zo hebben Etterbeek, Evere, Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Joost en Vorst helemaal geen opvang voor asielzoekers. In de toekomst zullen ze voor hun verantwoordelijkheid geplaatst kunnen worden.

Lanjri: "Toch mogen we het niet communautair bekijken. Want er is ook nog de opvang van asielzoekers in centra. Vlaanderen vangt 11.176 asielzoekers op, Wallonië 10.577 en Brussel 2.304. Vlaanderen doet dat meer in LOI's, Wallonië meer in opvangcentra. De inspanningen tussen beide regio's zijn dus min of meer gelijk verspreid".

Ondertussen zou het aantal gemeenten zonder LOI tot een dertigtal zijn herleid. Maar er is nog geen nieuwe lijst. Theo Francken, N-VA-burgemeester van Lubbeek, heeft ondertussen wel opvang voor 6 minderjarige asielzoekers in zijn gemeente georganiseerd. Het vorige gemeentebestuurd had dit altijd belet.

Lees alles over de huidige opvangwet op de expertenpagina van John De Wit.

JDW Foto PhotoNews

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio