1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Windhoos maakt zeven huizen onbewoonbaar in Oosterzele

Na de windhoos in Oosterzele zijn er een zestigtal ernstig beschadigde woningen, waarvan zeven woningen voorlopig onbewoonbaar zijn. Dat meldt het gemeentebestuur van Oosterzele.

jrosquin

De windhoos passeerde kort voor 6 uur in de omgeving van de straten Hogeveld, Groenweg, Voordries en Achterdries. De voetbalkantine van Achterdries werd volledig vernield. Een zestigtal woningen zijn ernstig beschadigd, zegt burgemeester Johan Van Durme.

"Zeven woningen zijn nu tijdelijk onbewoonbaar verklaard. Een technisch deskundige moet uitmaken of de bewoners vandaag nog kunnen terugkeren naar hun huizen. De ravage is in elk geval enorm. De getroffen gezinnen kunnen terecht bij familie of in een noodwoning."

De opruimwerken zijn volop aan de gang. De gemeentelijke fase van het rampenplan blijft voorlopig van kracht. De strook waar de windhoos passeerde, is langer dan een kilometer.

De nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers kwam ter plaatse. De provinciale fase van het rampenplan wordt niet afgekondigd, maar Briers inspecteerde de schade en omschreef de getroffen buurt als "een slagveld". De gemeentelijke fase van het rampenplan blijft van kracht.

Dat het om een windhoos ging wordt bevestigd door het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). "Op de satellietbeelden is een duidelijke rotatie zichtbaar", aldus Luc Debontridder van het KMI.

West-Vlaanderen

Ook West-Vlaanderen werd het slachtoffer van het stormweer. Vooral Meulebeke werd zwaar getroffen. Slachtoffers zijn er niet, zo bevestigt de brandweer. "Alles ging bijzonder snel", vertelt de dispatcher van de brandweer van Roeselare. "We kregen een eerste oproep om 05.12 uur, de laatste noteerden we om 05.39 uur. Het waren 27 drukke minuten", klinkt het. In die periode kwam een zestal oproepen binnen.

De schade was het grootst in Meulebeke, waar een tiental woningen werd beschadigd. Daken en serres werden weggeblazen, muurtjes stortten in en in sommige woningen overleefden ramen en rolluiken het stormweer niet. In Ardooie belandde een elektriciteitspaal op de weg en in Oostrozebeke brak brand uit in een woning. Die werd wellicht veroorzaakt door een blikseminslag. Ook in Waregem sloeg de bliksem op enkele plaatsen in. In Roeselare haalde het noodweer een lokale radiozender uit de ether.

Foto boven: Belga

Vastgoed

Jobs in de regio