De Wever vreest te eindigen als Pim Fortuyn: "Cordon sanitaire tegen N-VA"

Print

De Wever vreest te eindigen als Pim Fortuyn: Cordon sanitaire tegen N-VA

"Er is een nieuw soort cordon sanitaire tegen de N-VA in de maak." Dat heeft N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever maandag in het Canvas-programma 'Terzake' gezegd in een reactie op de heisa rond diens uitspraak over homo-T-shirts achter het stadsloket.

Lees ook: Magnette: "Ik dacht dat De Wever intellectueel niet dieper kon zakken"

De Wever herhaalde dat hij met zijn verwijzing naar regenboogshirts van holebi's enkel probeerde uit te leggen wat het neutraliteitsprincipe van overheidspersoneel in brede zin betekent. Hij wees erop dat hij daarmee enkel het beleid van zijn voorganger Patrick Janssens (sp.a) uitvoert.

Pim Fortuyn of Hitler?

"Als men N-VA niet aankan met argumenten en men heeft zo'n schrik voor 2014, dat is één ding. Maar beginnen met criminalisering, dat is iets totaal anders", zo reageert De Wever op de vele afkeurende reacties op de uitspraak.

Volgens De Wever is een demonisering aan de gang met het oog op de verkiezingen van 2014. "Er is een nieuw soort cordon sanitaire in de maak tegen de N-VA waar heel veel mensen aan meedoen", stelt hij.

De N-VA-voorzitter schuwt de vergelijking met Pim Fortuyn (de rechtse Nederlandse politicus die in 2002 doodgeschoten werd, foto links) niet.

"Als ik de nieuwe Hitler ben in de ogen van velen, wat is er dan nog nodig voor één of ander onevenwichtig element om het heft in eigen handen te nemen? Ik ben daar echt bang voor en ik houd de mensen die dit doen daar echt verantwoordelijk voor."

Lees ook:
"Ik moet nog anderhalf jaar door de hel"
De Wever wil geen homo-T-shirt achter loket

Archieffoto's Belga/PhotoNews

Nu in het nieuws