89-jarige Antoinette speelt 75 jaar kerkorgel

89-jarige Antoinette speelt 75 jaar kerkorgel

89-jarige Antoinette speelt 75 jaar kerkorgel

Print
Beerse - Antoinette Falque (89) speelt maar liefst 75 jaar orgel in de parochiekerk van Den Hout in Beerse. Voorbije zaterdag is de kranige muzikante door haar parochianen in de bloemetjes gezet.
De vaste organist in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altiijddurende Bijstand in Beerse-Den Hout is al 75 jaar op post tijdens eucharistievieringen in de kerk. Antoinette Falque (foto) wordt in oktober van dit jaar negentig jaar maar ze denkt nog lang niet aan stoppen met orgel spelen.
De voorbije jaren leidt Antoinette ook nog het parochiekoor van Vlimmeren.
De moeder van voormalig burgemeester Staf Willemsens deed op erg jonge leeftijd haar intrede als orgelist. "Toen ik amper veertien jaar oud was, ben ik in de kerk van Den Hout, de toenmalige noodkerk, beginnen te spelen.
Ze hebben me in die functie geduwd. Ik speelde toen al piano", legt Antoinette Falque uit. "In het begin speelde ik elke ochtend tijdens de mis van zeven uur, op zondag om 6u 's ochtends en om 9.30u en ook nog tijdens het lof van 14.30u. Toen ik als kind begon, leidde ik ook nog een klein knapenkoor. Dat koor werd later vervangen door volwassen mannen."

Jaren later is Antoinette nog altijd op post achter het orgel tijdens de wekelijkse eucharistievieringen en ook op begrafenissen en huwelijken. "Ik doe het gewoon heel graag omdat ik er heel veel deugd aan beleef", glundert de organist.

Bart Van den Langenbergh

Foto Mia Uydens

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio