Dossier Ford Genk

Overleg rond sociaal plan bij Ford kan eindelijk starten

Nu de rust bij Ford Genk en bij de toeleveringsbedrijven enigszins is weergekeerd, kan er eindelijk werk gemaakt worden van de onderhandelingen over het sociaal plan. Directie en bonden van Ford Genk vergaderen deze week nog twee keer. De toeleveringsbedrijven zijn volgende week aan de beurt.

mceulemans

De onderhandelingen over het sociaal plan hadden al enkele keren te kampen met een valse start. Het overleg bij Ford werd een eerste keer stilgelegd na onenigheid over de samenstelling van de delegaties, terwijl bij een tweede poging eerst het hete hangijzer van de werkdruk uit de weg moest geruimd worden. Bij de toeleveringsbedrijven liepen de eerste gesprekken spaak omdat de directies met de vier ondernemingen apart wilden vergaderen.

Dringend overleg

De meeste barrières lijken nu van de baan om daadwerkelijk over het uitloopscenario voor de werknemers te gaan onderhandelen. Dinsdag en donderdag vergaderen vakbonden en directie van Ford Genk in Brussel. Volgende dinsdag (Lear en SML) en donderdag (Syncreon en IAC) komen dan de vier rechtstreekse toeleveringsbedrijven aan de beurt, ook in de hoofdstad.

"Het wordt hoog tijd dat deze gesprekken eindelijk starten", zegt Hasan Düzgün, hoofdafgevaardigde van het ACLVB bij toeleveringsbedrijf SML. "Het moet nu echt heel snel vooruitgaan. De mensen moeten na meer dan 100 dagen sinds de aankondiging van de sluiting, duidelijkheid krijgen over wat ze mogen verwachten. De nood aan informatie en concrete resultaten is erg groot. Nog langer wachten is geen optie."

Belga Archieffoto