Oud-voorzitter: "Real Sociedad kocht zes jaar lang dopingproducten"

Inaki Badiola, in 2008 voorzitter van voetbalclub Real Sociedad, beschuldigt zijn voorgangers ervan dat ze tussen 2001 en 2007 binnen de club een dopinghandeltje voerden.

tmas

"Tijdens die zes seizoenen hebben de opeenvolgende clubleiders een tweede boekhouding opgebouwd om geneesmiddelen en andere producten die toen als doping werden beschouwd aan te kopen", zegt Badiola in de sportkrant AS.

Badiola, die tussen januari en december 2008 voorzitter was van de Baskische club, legt de hoofdverantwoordelijkheid bij twee clubdokters. Volgens hem waren het Eduardo Escobar en Antxon Gorrotxategi die de verboden producten op de zwarte markt aankochten, maar wel altijd met de toestemming van de voorzitters.

Met zijn verklaring viseert Badiola vooral José Luis Astiazaran, clubvoorzitter van 2001 tot 2005 én huidige topman van de Spaanse Profliga. Hij beschuldigt Astiazaran ervan een eerste klacht van de raad van bestuur van Real Sociedad te hebben weggemoffeld in 2008. Astiazaran heeft op zijn beurt al elke beschuldiging van de hand gewezen.

Dokter Fuentes

Of er een link bestaat met dopingdokter Eufemiano Fuentes, die momenteel terechtstaat in Madrid in het kader van Operacion Puerto, is nog niet duidelijk. Tijdens huiszoekingen bij Fuentes werden wel documenten gevonden met het opschrift "rsoc". "Mogelijk staat die afkorting voor Real Sociedad", zegt Badiola.

Meer sportnieuws