Belgische pensioenfondsen deden het vorig jaar opvallend beter

Belgische pensioenfondsen deden het vorig jaar opvallend beter

Belgische pensioenfondsen deden het vorig jaar opvallend beter

Print
De Belgische pensioenfondsen, de zogenaamde tweede pijler, hebben het afgelopen jaar een gemiddeld rendement van 12,3 procent geboekt. Dat is het op één na beste resultaat van de afgelopen vijf jaar. In 2011 was er nog een negatief rendement van -0,7 pct.

Maar, nuanceerde Philip Neyt als voorzitter van de Belgische Verenigingen van Pensioeninstellingen (BVPI), "de fondsen zitten nu pas op het niveau van voor de financiële crisis". Cruciaal voor hem is het langetermijnrendement, dat de pensioenfondsen in staat moet stellen om de koopkracht te blijven garanderen.

Hoge rendement

Alle activa van de pensioenfondsen presteerden goed in 2012, vandaar het hoge rendement. "Terwijl aandelen en vastgoed in 2011 nog een negatief rendement kenden, was dat in 2012 positief. Obligaties deden het vorig jaar zelfs nog iets beter dan het jaar voordien", illustreerde Neyt. Geen enkel pensioenfonds presteerde negatief, de rendementen lagen relatief dicht bij elkaar.

In 2012 investeerden de Belgische pensioenfondsen voor het eerst meer in bedrijfsobligaties dan in overheidsobligaties. Die laatste categorie wordt door de eurocrisis niet langer beschouwd als een absoluut veilige belegging. Bovendien is de volatiliteit er erg hoog, wat ze moeilijk maakt om te beheren.

Inflatie

Maar Neyt waarschuwde maandag voor het toenemend risico op de obligatieportefeuille. Hij verwacht dat de inflatie nog verder zal toenemen, "waardoor de meerwaarden zouden wegsmelten als sneeuw voor de zon". De BVPI-voorzitter is dan ook vragende partij om te kunnen investeren in overheidsleningen die gekoppeld zijn aan de inflatie.

Dat is volgens hem zowel goed voor de fondsen, die hun risico op lange termijn zien dalen, als voor de Belgische staat, die hiermee miljarden aan cash kan activeren én tegelijk de tweede pensioenpijler kan promoten. In 34 bedrijfssectoren is nu een pensioenplan tweede pijler opgericht.

De Belgische pensioenfondsen beheren samen meer dan 18 miljard euro aan activa.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws