Skelet onder parking is dat van Engelse koning Richard III

Skelet onder parking is dat van Engelse koning Richard III

Skelet onder parking is dat van Engelse koning Richard III

Print
Het skelet dat enkele maanden geleden onder een parking in het Britse Leicester was opgegraven, is volgens DNA-testen afkomstig van koning Richard III van Engeland. De archeologische vondst is een van de belangrijkste ooit in Groot-Brittannië.

De DNA-tests bewezen "zonder enige twijfel" dat de overblijfselen afkomstig zijn van de laatste koning van het Huis Plantagenet. Dat zei Richard Buckley, hoofdarcheoloog aan de Universiteit van Leicester. Het skelet had een pijl in de rug. Aan de schedel werd een ernstig trauma vastgesteld. De overblijfselen werden in september vorig jaar gevonden bij archeologische opgravingen.

Wetenschappelijke bewijzen

Het skelet verkeerde vorig jaar nog in vrij goede staat. Op de voeten na, was het compleet. Onderzoek wees al uit dat het skelet van een 20- tot 30-jarige moet zijn geweest. Via carbondatering bleek dat de persoon tussen 1455 en 1540 overleden moet zijn. Een andere weggever was de vervormde ruggengraat, want het was bekend dat Richard III een bochel had.

De wetenschapswereld was al ruim 500 jaar op zoek naar het graf van de vermoorde Richard III. De koning werd in 1485 gedood door zijn opvolger Henry VII, in de slag bij Bosworth. Volgens Shakespeare sprak Richard III daarbij zijn legendarische woorden: "A horse, a horse, my kingdom for a horse".

Wrede koning

Naast de pijl in z'n rug, werden op zijn schedel acht verwondingen ontdekt. Vermoedelijk raakte hij zijn helm kwijt, of werd hij vlak na zijn dood de schedel ingeslagen. Om aan het volk te tonen dat hij gedood was, werd Richard III dagenlang tentoongesteld. Nadien werd hij door monniken begraven buiten de stad. Nu pas, raakte de precieze locatie bekend.

Hoewel Richard III, ook in Shakespeares verhalen, de reputatie van wrede koning had, denken historici dat Richards politieke tegenstanders het beeld over hem vervormd hebben. De ontdekking van zijn lichaam is dus een immens belangrijke zaak voor de Britse geschiedkundigen. Het verhaal dat zijn tegenstanders Richards botten hadden opgegraven en in de rivier gooiden, is dus definitief ontkracht.

MCe/Belga
Foto: AFP

MEEST RECENT