Europol legt groot gokschandaal in het voetbal bloot

Europol legt groot gokschandaal in het voetbal bloot

Europol legt groot gokschandaal in het voetbal bloot

Print
De Europese politiedienst Europol heeft een netwerk ontmanteld dat niet minder dan 380 voetbalwedstrijden zou hebben vervalst. Het zou onder meer gaan om twee wedstrijden uit de Champions League en verschillende WK- & EK-kwalificatiematchen, zo maakte de organisatie bekend in Den Haag. De UEFA wacht op meer informatie om actie te ondernemen.

"Het lijkt duidelijk dat dit het grootste onderzoek ooit is naar mogelijk vervalste wedstrijden", vertelde Europol-directeur Rob Wainwright.

Volgens de politietopman worden in totaal 425 scheidsrechters, clubbestuurders en spelers verdacht van betrokkenheid bij het netwerk, dat geleid werd vanuit Azië en vertakkingen had in vijftien landen.

KBVB

De meeste wedstrijden zouden geregeld zijn in de kampioenschappen van Turkije, Duitsland en Zwitserland. Met de Koninklijke Belgische Voetbalbond is omtrent het dossier (nog) geen contact opgenomen, zo bevestigt communicatieverantwoordelijke Stefan Van Loock. "Wij zijn door Europol niet ingelicht omtrent deze blootlegging van vervalste wedstrijden", zegt hij aan Belga.

Criminele organisatie

Het onderzoek is al achttien maanden aan de gang, zei Wainwright. "Dit is het werk van een criminele organisatie met basis in Azië die samenwerkte met criminele netwerken in heel Europa en miljoenen euro's winst maakte."

Concrete namen of wedstrijden werden verder niet genoemd. Wel werden op de persconferentie beelden getoond van een dubieuze strafschop die een Hongaarse scheidsrechter toekende aan Argentinië in een duel tegen Bolivië.

UEFA wacht op meer info

De Europese voetbalbond UEFA wacht op meer informatie van Europol alvorens actie te ondernemen in het gokschandaal dat de Europese politiedienst maandag aan het licht bracht.

"De UEFA neemt kennis van de verklaringen van Europol over mogelijk vervalste wedstrijden die hebben plaatsgevonden in verschillende competities", klinkt het maandag.

"Wij wachten op meer informatie in de komende dagen. Eens wij de details in handen hebben, zullen die worden overgemaakt aan de bevoegde disciplinaire instanties. Daar zal worden beslist over de gepaste maatregelen."

Belga
Foto EPA

Meer sportnieuws