"Kasteeldreven leveren mooie wandelwegen op"

Kasteeldreven leveren mooie wandelwegen op

"Kasteeldreven leveren mooie wandelwegen op"

Print
Heist-op-den-Berg - Tom Stroobants uit Schriek is gefascineerd door de rijke geschiedenis van zijn dorp. Na jarenlange interesse en research schreef hij al drie boeken over de deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Nu zet hij zich volop in voor de terugkeer van de Schriekse Kasteeldreven.
“Schriek is doorheen de geschiedenis altijd een belangrijke plaats geweest. Het was ook een rijke gemeente voor een plattelandsdorp. De dreven die we terug willen aanplanten, bestonden al op het eind van de 17de eeuw. Het vroegere kasteeldomein werd er door begrensd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden het park in Engelse en Franse stijl, het doolhof, de boomgaarden en de dreven zelf, gekapt voor het hout.
Het kasteel werd in 1946 afgebroken”, vertelt Stroobants enthousiast.

Na al die tijd biedt het domein volgens Stroobant nog heel wat mogelijkheden. “Sinds 1946 is er niet enorm veel veranderd. De kasteelhoeve is, samen met een deel van de gracht, bewaard gebleven.
Zo ontstond uiteindelijk het idee om de dreven opnieuw aan te planten.
In de toekomst zal dit enkele mooie wandelwegen opleveren aan de rand van het dorpsplein.”

Van het gemeentebestuur mocht Stroobants alvast op de volle goedkeuring rekenen, helaas gingen nog niet alle eigenaars akkoord.
“De dreven zijn in privaat bezit, maar met recht op doorgang. Daarom moet er natuurlijk eerst toestemming van de eigenaars zijn. Een aantal van hen waren meteen positief. Helaas waren er ook enkele negatieve reacties. We hopen natuurlijk dat deze mensen de kans om een stukje Schriekse geschiedenis tot leven te wekken toch nog zullen grijpen”, gaat hij verder.

Regionaal landschap Rivierenland, dat zich inzet voor het behoud en herstel van het typische landschap in de streek rond de Nete, Dijle, Zenne en Rupel, zette samen met de gemeente de schouders mee onder het project.

Kristof Van Rompaey

Foto Marc Aerts

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio